Virgil Popescu, reacție la criticile legate de vânzarea Mintia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Termocentrala Mintia
Termocentrala Mintia
Multe voci au criticat vânzarea Termocentralei Mintia în plină criză energetică ce a fost cauzată în mare parte de războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a sancțiunilor impuse de UE gazului și petrolului rusesc.

Virgil Popescu spune că: ”În 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. Când PNL a ajuns la guvernare a găsit Complexul cu datorii mari. Mai mult, centrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019 - incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare - a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei”, scrie ministrul Energiei într-o postare pe Facebook și continuă spunând că: ”Celor care critică astăzi vanzarea Mintiei le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei. Mai mult, Romania se afla in proces cu Comisa Europeana la CJUE pentru Mintia și CET Govora tocmai pentru că acestea au funcționat fără autoriazție de mediu”.

Ministrul Energiei afirmă că centrala de la MIntia nu mai poate funcționa deoarece nu are destul cărbune fiindcă: ”Cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcționarea centralei de la Paroșeni”.

Popescu mai spune că ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar va avea obligația să nu demoleze actuala termocetrală până nu va costrui altceva în schimb și că: ”În contextul acestor cereri, cel care a achiziționat Mintia și-a asumat obligația ca până în anul 2026 să pună în funcțiune o capacitate nouă de 1290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz și energie regenerabilă. Vrem astfel, prin termenul de 2026, să ne asigurăm că Mintia va folosi gazele extrase din Marea Neagră”. 

În final, ministrul mai explică faptul că investitorul, respectiv Mass Global Energy Rom, care este parte a Mass Group Holding, ”este un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW și care și-a asumat investiții de 1 miliard de euro la Mintia”.

Termocentrala Mintia, cumpărată de Mass Global Energy Rom cu 91 de milioane de euro

Termocentrala Mintia a fost cumpărată de Mass Global Energy Rom pentru 91 de milioane de euro.

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, vineri, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

"Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, anunţă vânzarea prin licitaţie publică a Termocentralei Mintia deţinută de Complexului Energetic Hunedoara SA către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW. Tranzacţia în valoare de 91.236.832 euro, exclusiv TVA este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

"Este prima investiţie a grupului Mass în România şi cu siguranţă una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni. Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro şi vor include dezvoltarea capacităţii de producţie şi în acelaşi timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producţia de energie electrică din surse regenerabile şi care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050", a declarat Ahmad Ismail Saleh, chairman al Grupului Mass Group Holding. Citelte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel