Urmărește dezbaterea live

Vitali Kliciko, primarul Kievului, le cere europenilor să nu îşi piardă încrederea în Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Primarul Kievului
Primarul Kievului
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a făcut apel vineri la continuarea sprijinului statelor europene pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, relatează dpa.

Kliciko a cerut comunităţii europene să rămână în continuare alături de Ucraina şi să creadă în ea, într-un mesaj video adresat cu ocazia la conferinţei Uniunii Creştin Democrate (CDU), desfăşurată la Hanovra.

Primarul capitalei ucrainene a afirmat că Ucraina luptă de partea democraţiei, reprezentând şi apărând întreaga Europă, şi a cerut un sprijin de încredere cu toată convingerea.

Liderul CDU, Friedrich Merz, a declarat că Vitali Kliciko a vrut să participe personal la conferinţă, însă a trebuit să-şi anuleze deplasarea din cauza actualei situaţii din ţară. Merz i-a transmis salutări călduroase lui Kliciko şi a reafirmat loialitatea CDU faţă de Ucraina.

 

Citeşte şi: Uniunea Europeană acordă Ucrainei un nou ajutor de cinci miliarde de euro

 

UE aprobă un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro. Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP.

Această asistenţă sub formă de împrumut, propusă miercuri de Comisia Europeană, reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet maxim de nouă miliarde pentru 2022 anunţat în mai de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

"Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului (ucrainean) şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele", a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, după o reuniune la Praga a omologilor săi din UE.

Cei 27 au aprobat pe 12 iulie un prim ajutor de un miliard de euro, în cadrul acestei "asistenţe macrofinanciare". Această sumă a fost cheltuită la începutul lui august.

Stanjura a promis vineri că face eforturi "pentru a obţine un acord rapid privind punerea la dispoziţie a celor trei miliarde de euro restante".

Statele membre sunt divizate asupra modalităţilor de finanţare ale acestei sume, ceea ce întârzie procesul. "Trebuie să ne punem de acord asupra repartiţiei între împrumuturi şi subvenţii", a recunoscut ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE din luna iulie.

Cele nouă miliarde de euro promise de UE se înscriu într-un efort internaţional mai amplu, susţinut în special de SUA şi de celelalte ţări ale G7 şi care totalizează 39 de miliarde.

Însă această sumă ar urma să se dovedească insuficientă, întrucât ea a fost calculată plecând de la ipoteza că operaţiunea militară declanşată de Rusia în Ucraina va lua sfârşit în luna august, potrivit unui diplomat european.

Ea nu ţine cont nici de nevoile imense pentru reconstrucţia ţării. Banca Mondială a estimat vineri costul "actual" al acestei reconstrucţii la 349 de miliarde de euro, precizând că el ar urma "să crească şi mai mult în următoarele luni, pe măsură ce războiul se prelungeşte".

Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine care se confruntă cu grave probeleme ale balanţei de plăţi, completând un ajutor al Fondului Monetar Internaţional, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel