Vize SUA. Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver şi a subliniat că trebuie să existe o campanie de conştientizare şi o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize pentru Statele Unite ale Americii.

"Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi", a spus şeful statului, care s-a aflat în aceste zile în SUA.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, joi, că românii stabiliţi în Statele Unite au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, arătând că acest lucru ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver.

"Credem că Visa Waiver este un moment în care (românii din SUA - n.r.) s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor '90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii - sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau ai altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru", a spus Muraru, după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

 

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Am sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei. E inoportun să discutăm noul pachet în faza de pregătire

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România a sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei, însă a afirmat că este inoportun să se discute despre noul pachet în faza de pregătire.

"Noi am sprijinit toate pachetele de sancţiuni şi trebuie să ştiţi că ele nu se bazează pe nişte propuneri venite prin presă sau prin alte căi. Există echipe de negocieri la Bruxelles şi lucrează pe acestea. Noi suntem bine conectaţi la întregul spectru şi România, cu siguranţă, îşi va expune acolo punctul de vedere şi, în final, dacă există o înţelegere generalizată, sigur, vom promova acest pachet. Cred că este inoportun să discutăm în faza de pregătire ce anume se poate include în pachet. Până la urmă, acest pachet trebuie negociat între toate statele membre, fiindcă, dacă nu este toată lumea de acord, pachetul pur şi simplu nu poate fi pus în practică", a spus Iohannis jurnaliştilor care îl însoţesc în SUA.

De asemenea, şeful statului a afirmat că şi poziţia statelor UE faţă de cetăţenii ruşi care încearcă să părăsească ţara în contextul mobilizării parţiale trebuie discutată la nivelul Uniunii.

"Aceste chestiuni este bine să se discute iarăşi la nivelul Uniunii şi să se ia decizii comune. Altfel, orice măsură, care se ia doar de o parte dintre state şi de altă parte nu, devine complet ineficientă. Dacă, de exemplu, unele state acceptă refugiaţi de acest tip şi altele nu, se creează un flux prin statele care acceptă şi celelalte rămân doar cu imaginea. Nu, nu ajută pe nimeni, ca şi la sancţiuni, să avem abordări care nu sunt împărtăşite. Arma noastră, dacă pot să spun aşa, în ghilimele, cea mai puternică a Uniunii Europene este solidaritatea noastră. Faptul că am acţionat peste tot împreună asta ne dă forţă şi aşa trebuie să continuăm, în toate zonele sensibile", a menţionat Iohannis.

Ţările membre ale Uniunii Europene - Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu Polonia şi Irlanda, au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, a transmis DPA.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor, a transmis Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel