Vlad Gheorghe: Controlul fitosanitar nu se face la intrarea în țară
Autor: Oana Pavelescu | 12 mai 2022, 13:38
Vlad Gheorgeh spune că controalele ar trebui făcute la intrarea mărfurilor în țară
Vlad Gheorgeh spune că controalele ar trebui făcute la intrarea mărfurilor în țară
EXCLUSIV
Vlad Gheorghe, președintele Asociației Naționale de Legume și Fructe (ANLF), invitat la emisiunile DCNews / DCBusiness ”Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu, a vorbit și despre securitatea alimentară.

Acesta a precizat că atunci când marfa intră în țară, intră cu scrisoare de conformitate. Însă pe acea foaie scrie un sigur lucru: ”Se poate consuma pe răspunderea furnizorului. Atât scrie! Fără analize! Are o analiză care provine de acolo. La noi, la graniță, eu spun că se pot stopa boli și alte probleme dacă s-ar face analize”. 

Șeful ANLF a mai spus că inspecția fitosanitară nu își face treaba: ”Astăzi găsim în piață, în supermarketuri, semințe de flori, orhidee tratate, răsaduri tratate, pe tot drumul” a explicat Vlad Gheorghe și a adăugat că: ”Agenția Națională Fitosanitară este depășită numeric. Nu poate să efectueze controale în totalitate. Mai mult! Pașapoartele fito-sanitare trebuie să fie de la intrarea în țară. 

Vlad Gheorghe a afirmat că stocurile de cereale nu crede că sunt securizate deoarece toate se află la privați și aceștia nu au niciun fel de interdicție la export. 

Petre Daea însă l-a contrazis pe această temă spunând că rezerva de stat există și nu se atinge nimeni de ea chiar dacă se află în depozite private și a subliniat faptul că România are stocuri asigurate pentru a face față unei perioade dificile.

Citește și: Vlad Gheorghe: În România nu mai există nicio fabrică de sticlă. Fabricile de conserve cumpără borcanele din afară VIDEO

Vlad Gheorghe, președintele Asociației Naționale de Legume și Fructe (ANLF), invitat la emisiunile DCNews / DCBusiness ”Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu, a făcut mai multe declarații care scot la lumină marile deficiențe din agricultură.

Una dintre problemele semnalate este că în România nu mai există nicio fabrică de sticlă ceea ce face ca borcanele care sunt utilizate în producerea conservelor să fie achiziționate din afara țării, prețul urcând de la 1,30 de lei de la 0,60 lei.

Președintele ANLF a mai spus că este inadmisibil că în România, care este ”grânarul Europei”, să se cumpere o franzelă cu 2 lei iar kilogramul de cartofi să fie 3,5 lei, când defapt, cartoful pleacă de la producător cu 1,20 lei kilogramul.

Vlad Gheorghe a mai ridicat o problemă și anume faptul că penitenciarele și armata nu cumpără alimentele de bază din producția internă. Președintele ANLF a dat exemplul carcasei de porc. Penitenciarele consumă anual 140 de tone, carne care este cumpărată din afara țării. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?