Liderul de la Kremlin a anunțat că a semnat decretul pentru mobilizarea parțială, acest lucru însemnând că vor fi mobilizați rezerviștii.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.
Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru "operaţiunea militară specială" în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.
În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este "eliberarea" Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit "sub jugul" Ucrainei.
"Atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru", a declarat miercuri Putin într-un discurs național televizat. "Aceasta nu este o cacealma".
"Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că modelele de vânt se pot întoarce și în direcția lor", a mai spus președintele. Ministrul său al apărării a declarat ulterior că până la 300.000 de soldați vor fi chemați la datorie.
Amenințările lui Putin vin după ce o contraofensivă ucraineană din ultimele săptămâni a adus trupelor sale cele mai mari înfrângeri de la începutul lunilor de conflict, recucerind peste 10% din teritoriul pe care Rusia îl deținea. Kremlinul a rezistat mult timp să anunțe orice măsuri de mobilizare, încercând să limiteze impactul invaziei sale asupra populației ruse, dar ultimele pierderi de pe câmpul de luptă au subliniat lipsa de forță de muncă.
Referendumuri "de fațadă”
Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la televiziunea de stat că 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați în baza ordinului lui Putin, deși a precizat că nu vor fi chemați toți deodată. Ordinul se aplică doar celor cu experiență militară și nu ar afecta studenții sau alte persoane care nu au servit anterior în armată, a spus el.
Cei 300.000 de soldați ar fi mai mulți decât cei aproximativ 180.000 pe care SUA au estimat că Rusia i-a masat la granițele Ucrainei înainte de invazia din 24 februarie.
Marți, autoritățile de ocupație instalate de Rusia în regiunile din estul și sudul Ucrainei pe care forțele Kremlinului le mai controlau au anunțat în grabă planuri pentru "referendumuri" începând cu acest weekend privind anexarea. Putin a indicat că Rusia va da curs acestor cereri de a deveni parte a teritoriului său.
În condițiile în care forțele ucrainene își continuă avansarea pe mai multe fronturi, președintele rus a luat decizia la începutul acestei săptămâni de a continua voturile, care fuseseră suspendate pe fondul deteriorării situației de securitate, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni confidențiale.
Ucraina și aliații săi au denunțat voturile planificate ca fiind o făcătură și au promis că vor continua lupta pentru a recuceri teritoriile, care acoperă părți din regiunile Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia.
Creșterea dimensiunii luptelor militare ale Rusiei în Ucraina nu este suficientă în sine pentru a inversa ritmul, a declarat Igor Korotchenko, șeful Centrului de analiză a comerțului mondial cu arme, cu sediul la Moscova.
"Problema nu este cantitatea (de soldați), ci capacitatea de a-i aproviziona cu arme și echipamente".
Amenințări nucleare
Bloggerii militari ruși și personalități influente pro-Kremlin l-au îndemnat pe Putin să extindă masiv amploarea ofensivei în luptă din Ucraina, pe care Kremlinul continuă să o numească "operațiune militară specială". În caz contrar, Rusia riscă mai multe răsturnări de situație în fața unei forțe ucrainene mult mai mari, care primește miliarde de dolari în armament occidental avansat, au avertizat aceștia.
Săptămâna trecută, Putin a promis că va continua atacul asupra Ucrainei, în ciuda pierderilor severe, spunând că nu se "grăbește" și că este pregătit să intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.
Oficialii ruși au mai făcut aluzie la o posibilă utilizare a armelor nucleare în conflict. Tragerea efectivă a acestora ar risca un conflict direct cu SUA și cu alte puteri înarmate nuclear, lucru pe care ambele părți au încercat să îl evite.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în weekend că orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare chimice sau tactice ar atrage un răspuns "consecvent". "Vor deveni un paria în lume mai mult decât au fost vreodată", a declarat el la 60 Minutes. "Și, în funcție de amploarea a ceea ce vor face, se va determina ce răspuns va avea loc".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...