Volkswagen urmează să anunţe unde va construi uzina de baterii din Europa de Est. Ce ţări concurează

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Volkswagen va anunţa în curând unde va construi uzina de baterii din Europa de Est.

Directorul general de la Volkswagen, Oliver Blume, a afirmat vineri că grupul german a decis să îşi diversifice prezenţa globală, în contextul tensiunilor geopolitice, iar o decizie cu privire la locul unde va fi amplasată uzina de baterii din Europa de Est va fi anunţată în curând, transmite Reuters.

Iniţial, Volkswagen urma să anunţe decizia privind locul unde va fi construită fabrica în data de 16 decembrie.

Preţurile record la energie în Europa, precum şi subvenţiile mari oferite în SUA, au provocat îngrijorări în rândul decidenţilor europeni că investiţiile care erau programate pentru Europa ar putea fi făcute în altă parte.

Potrivit unei surse din interiorul companiei, Volkswagen analizează posibilele locaţii atât pe baza planurilor sale, care prevăd construcţia a şase fabrici de celule de baterii pentru vehicule electrice în Europa până la finele acestui deceniu, cât şi pe baza cererii pentru vehicule electrice în fiecare regiune.

Vineri, cu prilejul unei reuniuni extraordinare a acţionarilor de la Volkswagen, Oliver Blume a spus că locaţia uzinei din Europa de Est va fi anunţată în curând, adăugând că grupul german este interesat şi de construcţia unei uzine de baterii în Canada.

"Lucrăm la o prezenţă echilibrată la nivel global, în Europa, China şi o a treia ramură în America de Nord", a spus Blume.

Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia concurează pentru a găzdui viitoarea uzină de baterii din Europa de Est a grupului Volkswagen. 

 

Vezi şi: Volkswagen şi Enel vor construi staţii rapide de încărcare a automobilelor electrice în Italia

 

Grupul auto german Volkswagen şi grupul italian de utilităţi Enel au anunţat marţi că vor investi câte 100 de milioane de euro fiecare într-un joint venture denumit Ewiva, care va construi 3.000 de staţii rapide de încărcare a automobilelor electrice în Italia, transmite Reuters.

Aceste staţii rapide de încărcare vor fi accesibile pentru şoferii automobilelor produse de toţi constructorii la 500 de locaţii din Italia, începând de la finele lui 2023, şi vor avea o capacitate de până la 350 kW.

Până la finele lui 2022, Volkswagen (cel mai mare producător european de automobile) şi partenerii săi au instalat 4.300 dintre cele 18.000 de staţii rapide de încărcare pe care le preconiza pentru Europa, 3.700 din cele 10.000 de staţii rapide de încărcare preconizate pentru SUA şi 8.000 din cele 17.000 programate în China.

Aceasta înseamnă că în prezent Volkswagen a instalat 16.000 de staţii rapide de încărcare la nivel global, adică aproximativ o treime din obiectivul său de 45.000 de staţii rapide de încărcare instalate în 2025.

Volkswagen a încheiat parteneriate în Europa cu grupul petrolier BP şi grupul spaniol Iberdrola. De asemenea, grupul german este acţionar la firma mixtă Ionity, alături de rivalii BMW, Mercedes-Benz, Ford şi Hyundai.

Prin asigurarea că există suficiente staţii de încărcare pentru automobilele electrice, cel mai mare producător european de automobile speră să convingă automobiliştii preocupaţi de autonomia vehiculelor pe baterie să renunţe pentru totdeauna la automobilele echipate cu motoare cu combustie.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă McKinsey, Europa va avea nevoie de cel puţin 3,4 milioane de staţii de încărcare în 2030, în creştere faţă de un număr de 375.000 de staţii estimat la finele lui 2021. În plus, electricitatea din surse regenerabile trebuie să fie distribuită prin reţelele de încărcare la momente convenabile, ceea ce înseamnă costuri cumulate de aproximativ 240 miliarde de euro, potrivit studiului McKinsey. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...


pixel