Vouchere de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte. Condiţiile de acordare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În această toamnă, aproximativ 160.000 eligibili care dețineau carduri au primit deja sprijinul de 500 de lei. Au fost emise alte peste 200.000 carduri pentru noi beneficiari, acestea urmând a fi livrate inspectoratelor școlare județene.

După ce în cursul lunii septembrie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a virat sumele reprezentând ajutorul pentru îmbrăcăminte și rechizite pentru 97.888 de beneficiari, preșcolari și elevi din familii defavorizate, în cursul zilei de ieri au fost încărcate restul cardurilor existente. Astfel, au fost încărcate în total, în această toamnă, ajutoarele pentru aproximativ 160.000 elevi.

 

Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

- Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

- Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

 

„Continuăm să acționăm concret pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscului de sărăcie. Am reușit ieri alimentarea tuturor cardurilor existente pentru beneficiarii ajutoarelor de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe care îl acordăm din fonduri europene prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. 160.000 de preșcolari și elevi au, în acest moment, cardurile încărcate. Prima cerinţă a educaţiei incluzive este să diminuăm până la a elimina toate formele de excluziune. Ea asigură accesul, participarea şi succesul şcolar pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care provin”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Anul acesta, prin Schema naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați prevăzută de OUG nr. 133/2020 vor primi ajutor pentru rechizite și îmbrăcăminte 405.000 preșcolari și elevi, față de 245.000 beneficiari în anul școlar precedent.

Pentru copiii deveniți eligibili anul acesta au fost emise deja peste 200.000 de carduri, care vor fi livrate în perioada următoare către inspectoratele școlare județene.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

Alte măsuri de sprijin pentru persoanele defavorizate, finanțate din bani europeni:

Pachete cu alimente destinate categoriilor vulnerabile. Din ianuarie 2020, când a debutat acest program, au fost livrate cinci tranșe de astfel de pachete.

Vouchere sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”. Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, primesc o dată la două luni ajutoare pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei, până la finalul anului.

 

Citeşte şi: Pensionarii cei mai vulnerabili vor beneficia de creșteri ale veniturilor de până la 45%, transmite PSD

 

Prin modelul propus de PSD, pensionarii cei mai vulnerabili vor beneficia de creșteri ale veniturilor de până la 45%, transmit social-democraţii.

"Reușita PSD de a convinge Coaliția de guvernare să adopte o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor va aduce, în 2023, cu până la 45% mai mulți bani în buzunarele celor care fac parte din categoriile cele mai vulnerabile. Se confirmă astfel că decizia PSD de a intra la guvernare produce rezultate pozitive pentru cetățenii cei mai afectați de creșterea prețurilor. Dincolo de cifrele dezbătute în Coaliție, este cert că această dezbatere privind majorarea diferențiată a veniturilor pensionarilor, în baza principiului solidarității, nu ar fi avut loc dacă PSD nu ar fi fost la guvernare.

Cele mai mari creșteri se vor înregistra la pensionarii cu veniturile cele mai mici.

Astfel pentru 2,3 milioane de pensionari, a căror pensie este între 1.000 și 1.500 de lei, beneficiile totale vor determina o creștere a veniturilor anuale între 34% și 45%. Aceste creșteri sunt compuse din: majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1000 de lei, un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei și voucherele pentru alimente de 250 de lei la fiecare două luni.

Pensionarilor a căror pensie este cuprinsă între 1.501 și 2.000 de lei (950.000 de persoane), vor beneficia de creșteri ale veniturilor anuale între 22% și 25%, constând în majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 800 de lei și un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei.

Pentru cei un milion de pensionari cu pensia între 2.001 lei și 3.000 de lei, creșterea veniturilor totale din 2023 va fi cuprinsă între 14% și 15%, aceasta fiind compusă din majorarea punctului de pensie cu 12,5% și un ajutor anual de 600 de lei.

Pentru pensionarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei, veniturile vor crește cu 12,5% ca urmare a majorării punctului de pensie.

Reușita PSD de a introduce acest model al creșterilor diferențiate reprezintă o victorie pentru pensionarii care au resimțit cel mai puternic creșterile de prețuri la alimente, medicamente și utilități. PSD va continua să lupte pentru pensionari, dar va avansa în Coaliție și propuneri care se vor adresa categoriilor active din societate, respectiv salariaților care contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea veniturilor bugetare", transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel