Curs BNR. Euro și dolarul, variații minime însă aurul sare puternic
Pe 16 mai 2025, cursul de...
În nota trimisă la Senat, Guvernul a explicat că, ”dacă în schimbul voucherelor de vacanţă neutilizate angajatorul ar acorda contravaloarea acestora în bani, suma respectivă reprezintă indemnizaţie de vacanţă care se încadrează, conform Codului fiscal, în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, iar tratamentul fiscal aplicabil este cel propriu veniturilor din salarii, respectiv angajatul datorează impozit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar angajatorul datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă”.
Se arată, totodată, că nu toate instituțiile acordă tichete de masă, astfel că ”s-ar produce o discriminare atât între salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice faţă de cei din mediul privat, cât şi între angajaţii unităţilor din mediul privat, având în vedere că acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, ci este la alegerea angajatorilor. Astfel, întrucât acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, există situaţii în care angajatorii acordă vouchere de vacanţă, dar nu acordă tichete de masă”.
Citește și Românii fac bișniță cu tichetele de vacanță. Ce amendă riscă
De asemenea, având în vedere că tichetele de masă se acordă proporţional cu numărul de zile lucrate într-o lună, pot apărea situaţii în care se doreşte compensarea voucherelor de vacanţă neutilizate cu tichete de masă, dar pentru că angajatorul a acordat deja tichetele de masă cuvenite pentru luna respectivă această măsură nu mai poate fi aplicată, întrucât se depăşeşte numărul de tichete de masă ce poate fi acordat unui salariat conform legislaţiei specifice.
Indiferent de avizele primite, proiectul de lege va fi supus dezbaterii în Senat, ca primă cameră sesizată, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pe 16 mai 2025, cursul de...
Autoritatea Națională de...
Cartea electronică de...
Administraţia Fondului pentru...
Dobânzile interbancare cresc...
Proiectul Neptun Deep generează...
Formularele fiscale pentru...
Coinbase, lovită de un atac...
Grupaj de știri.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...