Vouchere de vacanță. Decizie de ultimă oră a Guvernului

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Soarta voucherelor depinde se parlament
Soarta voucherelor depinde se parlament
Guvernul a dat aviz negativ la propunerea legislativă privind acordarea de către angajator a contravalorii în bani sau în tichete de masă a voucherelor de vacantă în cazul neutilizării acestora, proiect depus spre dezbatere la Senat.

În nota trimisă la Senat, Guvernul a explicat că, ”dacă în schimbul voucherelor de vacanţă neutilizate angajatorul ar acorda contravaloarea acestora în bani, suma respectivă reprezintă indemnizaţie de vacanţă care se încadrează, conform Codului fiscal, în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, iar tratamentul fiscal aplicabil este cel propriu veniturilor din salarii, respectiv angajatul datorează impozit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar angajatorul datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă”.

Se arată, totodată, că nu toate instituțiile acordă tichete de masă, astfel că ”s-ar produce o discriminare atât între salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice faţă de cei din mediul privat, cât şi între angajaţii unităţilor din mediul privat, având în vedere că acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, ci este la alegerea angajatorilor. Astfel, întrucât acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, există situaţii în care angajatorii acordă vouchere de vacanţă, dar nu acordă tichete de masă”.

Citește și Românii fac bișniță cu tichetele de vacanță. Ce amendă riscă

De asemenea, având în vedere că tichetele de masă se acordă proporţional cu numărul de zile lucrate într-o lună, pot apărea situaţii în care se doreşte compensarea voucherelor de vacanţă neutilizate cu tichete de masă, dar pentru că angajatorul a acordat deja tichetele de masă cuvenite pentru luna respectivă această măsură nu mai poate fi aplicată, întrucât se depăşeşte numărul de tichete de masă ce poate fi acordat unui salariat conform legislaţiei specifice.

Indiferent de avizele primite, proiectul de lege va fi supus dezbaterii în Senat, ca primă cameră sesizată, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel