Vouchere de vacanţă în 2023, bani de concediu. Variante aflate la dispoziția angajatorilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vești bune în special pentru cei care lucrează la stat
Vești bune în special pentru cei care lucrează la stat
Acoperirea cheltuielilor de vacanță, voucherele ori primele de vacanță sunt printre beneficiile extrasalariale preferate de angajatori și angajați deopotrivă, o parte fiind însoțite de un regim fiscal care face cheltuiala angajatorului mai mică și câștigul angajatului, mai mare.

În privința voucherelor de vacanță, potrivit unor precizări venite de la Ministerul Finanțelor la solicitarea publicației Edupedu.ro, aceste carduri se vor acorda angajaților din instituțiile de stat și în cursul acestui an, valoarea lor fiind de 1450 de lei. 

Dezvoltând subiectul voucherelor de vacanță, publicația Avocatnet amintește că, în cazul celor care lucrează la privat, nivelul maxim al sumelor ce pot fi acordate salariaților sub forma acestor carduri reprezintă, conform OUG nr. 8/2009, contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară (18.000 de lei în 2023).

Aceeași OG din 2009 ne spune că angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010. Specialiștii subliniază că angajatorii ar trebui să se ferească să acorde unui salariat, pentru același concediu, atât vouchere de vacanță, cât și decontarea serviciilor turistice, conform unor specialiști. De ce? Pentru că ambele beneficii au un regim fiscal preferențial și au, în esență, același scop, astfel că ar exista riscul ca autoritățile să ceară ulterior taxe suplimentare.

Regim fiscal: voucherele sunt impozitate cu 10%, dar nu li se aplică deloc contribuții atâta timp cât se încadrează în plafonul mai sus menționat. 

Avantajul voucherelor de vacanță este că nu se vor include în calculele pentru acel plafon de 33%.  Cel mai mare dezavantaj al voucherelor de vacanță este pentru angajații care vor să facă vacanțe în străinătate - voucherele se pot folosi exclusiv la noi. Comparabil cu opțiunea de mai sus, unii ar putea prefera opțiunea decontării cheltuielilor.

Pe de altă parte, OG nr. 16/2022 prevede ca din 2023, lunar, pentru anumite tipuri de venituri extrasalariale angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon de 33% din salariul de bază pentru a mai putea beneficia de regimul fiscal special aferent acelor venituri. În acest plafon intră și contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora.

Primele de vacanță pot fi oferite în ce cuantum dorește angajatorul, întrucât aici nu există niciun regim fiscal preferențial, banii fiind tratați întocmai ca salariul - impozit și contribuții. Trebuie ținut cont de restricția din OG 8/2009, unde se spune că în același an fiscal nu se pot da și primă, și vouchere. Pentru angajatorii care devin brusc darnici, primele de vacanță sunt cel mai la îndemână pentru că nu trebuie să se formalizeze prea tare la acordarea acestor bani, cum e în cazul voucherelor, iar angajații nu trebuie să strângă documente ca să aducă firmei pentru a deconta contravaloarea cheltuielilor de vacanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel