Vouchere de vacanță. Modificări importante pentru aceste beneficii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Tichete de vacanță / Foto: DCBusiness
Tichete de vacanță / Foto: DCBusiness
O nouă propunere legislativă va aduce unele modificări privind voucherele de vacanță.

Începând cu luna februarie 2022, un set de modificări legislative semnificative au intrat în vigoare, și care au avut impact asupra Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare şi O.U.G. nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Aceste schimbări au marcat trecerea integrală la formatul electronic pentru emiterea și utilizarea biletelor de valoare, cum ar fi tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele culturale, tichetele de creşă şi voucherele de vacanță.

Până la această dată, beneficiile extrasalariale sub forma tichetelor erau emise sub formă fizică (carduri de plastic), dar noul cadru legal permite acum emisia lor exclusiv pe suport electronic, fie sub forma materială (card fizic), fie sub forma virtuală (card virtual). Astfel, angajații și angajatorii au acum opțiunea de a utiliza tehnologiile moderne pentru gestionarea beneficiilor, adaptându-se astfel evoluțiilor tehnologice și necesităților noilor generații de angajați.

Citește și: Bugetarii rămân fără unele tichete în 2024

Printre principalele schimbări aduse de această digitalizare se numără:

1. Flexibilitatea în alegerea suportului: Angajatorii și angajații pot alege între suportul electronic material (card fizic) și suportul electronic virtual (card virtual), conform negocierilor și nevoilor specifice.

2. Opțiunea de revenire asupra deciziei: Propunerea legislativă permite angajatorilor să revină asupra deciziei de a emite doar suport electronic virtual, oferind posibilitatea de a solicita suport electronic material, în funcție de cerințe.

3. Impact pozitiv asupra mediului: Digitalizarea sistemului de bilete de valoare contribuie la reducerea producției de plastic, economisirea resurselor de transport și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în comparație cu variantele pe suport electronic material.

4. Eficiența și transparența: Trecerea la formatul electronic promovează eficiența în procesarea plăților, având un impact pozitiv asupra reducerii erorilor și fraudelor, conform unui Raport OCDE din noiembrie 2021.

Digitalizarea biletelor de valoare se aliniază cu trendurile tehnologice și reprezintă o motivație suplimentară pentru angajații atașați de utilizarea noilor tehnologii și de mediul virtual.

Această schimbare nu doar modernizează sistemul de beneficii extrasalariale, ci și aduce contribuții semnificative în direcția incluziunii financiare și a eficienței administrative. De asemenea, aduce beneficii ecologice semnificative, contribuind la reducerea utilizării de plastic și la ameliorarea presiunii asupra producătorilor de carduri în contextul deficitului de semiconductori.

În secțiunile ulterioare ale proiectului de act normativ se detaliază impactul socio-economic, financiar și se abordează aspecte legate de consultările efectuate și informarea publică. Este de așteptat ca această schimbare să aducă beneficii semnificative și să pregătească terenul pentru evoluții ulterioare în domeniul beneficiilor extrasalariale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...


pixel