Vremuri tulburi și tensionate. Oamenii de afaceri sunt speriați

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Revoluții, conflicte. Un viitor nesigur
Revoluții, conflicte. Un viitor nesigur
Economia lumii se va confrunta, în următorii 10 ani, cu consecințele progresului tehnologic, ceea ce ar putea conduce la conflicte și revoluții, atrage atenția miliardarul și copreședintele unuia dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, Bridgewater Associates, Ray Dalio, enumerând cinci factori cheie care vor avea, în opinia lui, o influență fundamentală în deceniul imediat.

”Inteligența artificială va crește productivitatea în economia lumii, dar va adânci prăpastia dintre diferitele clase sociale, antrenând, totodată, un deficit de locuri de muncă. A doua consecință a acestui proces - înmulțirea conflictelor de natură ideologică și economică în interiorul țărilor. După părerea mea, confruntările interne va schimba, în următorii ani, ordinea mondială”, a afirmat Dalio, vorbind la forumul Future Investment Initiative, așa numitul ”Davos din deșert”, organizat în Arabia Saudită.

Un alt factor care își va lăsa amprenta asupra economiei globale îl constituie, potrivit miliardarului american, riscurile generate de încălzirea globală și de ineficiența politicilor monetare. ”Pe ansamblu, cam așa arată tabloul înfricoșător al următoriilor zece ani”, a concluzionat omul de afaceri.

Șeful fondului Blackstone, Stephen A. Schwarzman, și președintele băncii Goldman Sachs, John Waldron, au fost de acord cu prognoza lui Dalio. ”Ray aproape că nu greșește niciodată și de cele mai multe ori are dreptate. Inteligența artificială va oferi lumii numeroase soluții pozitive, dar va crea și o grămadă de probleme, iar cea mai gravă va fi legată de piața muncii și salarizare”, a arpeciat Schwarzman.

Citește și Rușii, amenințați de o boală necruțătoare. Va fi jale, susțin medicii

”Oamenilor le este tot mai greu să țină pasul cu tot ceea ce se schimbă cu atâta rapiditate în jurul lor. Cred că în următorii zece ani, pe piață se vor produce schimbări radicale”, a completat șeful băncii de investiții HSBC, Noel Quinn, avertizându-i pe cei prezenți în legătură cu speculațiile potrivit cărora cineva ”ar putea influența de unul singur această evoluție a lucrurilor”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice

pixel