Wall Street: Dar unde sunt IPO-urile, fuziunile și achizițiile?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Printre fuziuni și tranzacții / FOTO: Freepik
Printre fuziuni și tranzacții / FOTO: Freepik
După ce au deschis șampania în noaptea alegerii lui Donald Trump, a venit mahmureala pentru bancherii de investiții.

După ce au deschis șampania în noaptea alegerii lui Donald Trump, a venit mahmureala pentru bancherii de investiții. Apărătorul dereglementării și al ratelor scăzute ar fi trebuit să le promită un viitor strălucit. Dar, deocamdată, „buticurile” sunt departe de a funcționa la capacitate maximă.

Fuziunile și achizițiile, barometrul piețelor financiare

Un indicator foarte urmărit pentru a evalua pulsul piețelor este activitatea fuziunilor și achizițiilor, cunoscută în jargonul financiar sub denumirea de "M&A" (Merger and Acquisitions). Activitatea M&A a avut o perioadă de glorie în decada anterioară, într-un mediu caracterizat prin rate scăzute și lichidități abundente. Apogeul a fost atins în 2020 și 2021, în vârful acomodării băncilor centrale.

Creșterea dobânzilor îngreunează tranzacțiile

Însă creșterea ratelor dobânzilor începând cu 2022 a frânat considerabil activitatea de fuzionări și achiziții. De ce? Pentru că, din punct de vedere mecanic, un cost mai mare al capitalului înseamnă că finanțarea achizițiilor devine mai costisitoare. Astfel, mai puține tranzacții devin profitabile, ceea ce duce la o scădere a numărului și a volumului tranzacțiilor.

Private equity: Efectul dobânzilor mai mari

În acest domeniu al fuziunilor și achizițiilor, fondurile de private equity sunt jucători importanți. Și ele au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor. De ce? Pentru că esența private equity este rotirea capitalului. Însă ratele mai mari au blocat acest mecanism eficient. A devenit mai dificil să găsești o „ieșire” din investiții, ceea ce înseamnă mai puțini bani de returnat către LPs (limited partners), cei care investesc în aceste fonduri. În consecință, aceștia au mai puțini bani de reinvestit în noi fonduri. Astfel, activitatea de strângere de fonduri s-a redus cu 23% comparativ cu anul precedent.

Deal maker sau deal breaker?

În noiembrie, alegerea lui Donald Trump părea să deschidă perspective favorabile pentru fuziuni și achiziții. Pe de o parte, se aștepta o presiune mai mică din partea autorităților de reglementare a concurenței, care sub administrația Biden blocaseră o serie de tranzacții. Pe de altă parte, începutul ciclului de scădere a ratelor dobânzilor, demarat de Fed în septembrie, făcea ca investitorii să se aștepte la un reviriment semnificativ al activității M&A în 2025.

Dar nu s-a întâmplat încă

Totuși, revenirea activității M&A se lasă încă așteptată. Ianuarie a fost chiar cea mai slabă lună din 2015 până în prezent. Potrivit datelor LSEG, 873 de tranzacții au fost anunțate în acea lună, ceea ce reprezintă o scădere de 30% față de ianuarie 2024. Este consecința primelor săptămâni ale administrației Trump, care au lăsat oamenii de afaceri confuzi. Fiecare săptămână a fost marcată de oscilații pe teme precum politica comercială, politica internațională, reducerile agențiilor federale sau subvențiile decise de administrația anterioară. Toate aceste incertitudini au determinat companiile să amâne proiectele de fuzionări și achiziții.

Războiul comercial, prioritate pe agenda administrației Trump

Mai mult decât atât, administrația Trump, care a fost inițial percepută ca fiind favorabilă Wall Street-ului, a avut o serie de poziții publice care nu au sprijinit sectorul financiar de la investirea sa la sfârșitul lunii ianuarie. Deocamdată, războiul comercial pare să fie pe primul loc pe agenda sa, în timp ce dereglementarea și reducerile de taxe sunt așteptate. Acesta este exact opusul a ceea ce s-a întâmplat în timpul primei președinții a lui Trump. Probabil a învățat că este în primele luni ale mandatului când trebuie să adopte măsurile dificile. Cel puțin, aceasta este concluzia care se desprinde din declarațiile recente ale administrației sale și ale lui personal. În discursul din fața Congresului, Trump a declarat că trebuie să ne pregătim pentru „câteva perturbări” cauzate de impunerea tarifelor vamale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel