Warren Buffett face ceea ce știe cel mai bine: Foarte mulți bani pe timp de criză!
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Berkshire Hathaway Inc. a lui Warren Buffett face ceea ce știe cel mai bine să facă: cumpără acțiuni în momente de criză.

Conglomeratul a fost un cumpărător net de acțiuni în acest trimestru, raportând achiziții în valoare de 3,8 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor publicate sâmbătă. A fost un vânzător net în al doilea trimestru al anului trecut.

Berkshire a intervenit în condițiile în care S&P 500 a pierdut 16% în ultimul trimestru. Compania cu sediul în Omaha, Nebraska, a raportat, de asemenea, un profit operațional de 9,2 miliarde de dolari, deoarece afacerile din domeniul asigurărilor și al căilor ferate au înregistrat câștiguri.

Cathy Seifert, analist la CFRA Research, a declarat că una dintre afacerile care prezintă potențiale semne de avertizare este Geico, unitatea de asigurări auto personale a companiei. Aceasta a raportat o pierdere de subscriere de 487 de milioane de dolari, chiar dacă celelalte linii de asigurare ale conglomeratului au câștigat alături de veniturile din investiții ale diviziei.

Dar Seifert a declarat că raportul în ansamblu reflectă "o creștere decentă a cifrei de afaceri, o cerere încă decentă pentru diverse bunuri și servicii, compensată de costurile mai mari ale inputurilor și de volatilitatea piețelor de capital".

Poziție dificilă

Berkshire a spus că pierderile de la Geico au fost rezultatul unor daune mai mari din cauza creșterii prețurilor la mașinile de ocazie și a penuriei de piese auto. Compania a declarat că polițele în vigoare au scăzut chiar dacă a crescut primele, un posibil semn că afacerea pierde cotă de piață, deoarece clienții caută tarife mai bune în altă parte.

"Se află într-o situație puțin cam dificilă în acest moment", a mai declarat Cathy Seifert, adăugând că aceleași tendințe se manifestă și la alți asigurători auto, dar par să lovească în mod deosebit Geico. 

Aceeași slăbiciune a pieței care crește puterea de cumpărare a lui Buffett are greutate în rezultatele companiei sale, cel puțin pe hârtie. Compania a raportat o pierdere netă de 43,8 miliarde de dolari din cauza unei pierderi de 53 de miliarde de dolari în portofoliul de investiții al companiei. Berkshire minimalizează aceste rezultate în funcție de regulile contabile, spunând că acestea oferă o imagine înșelătoare a performanței reale a companiei.

Pe de altă parte analiștii Bloomberg spun că Berkshire a fost un cumpărător net de acțiuni în 2T cu 3,8 miliarde de dolari, sau 45,2 miliarde de dolari în 2022, față de 2020-2021 când a fost un vânzător net de acțiuni în valoare de 16 miliarde de. Analiștii mai cred că acest lucru ar putea continua și nu semnalează neapărat că Buffett este pesimist în privința propriilor acțiuni; răscumpărările au fost, din punct de vedere istoric, o utilizare mai puțin prioritară a capitalului. Răscumpărările de 1 miliard de dolari în T2 au scăzut față de ritmul din 2021 de aproximativ 7 miliarde de dolari pe trimestru.

Apetitul lui Buffett pentru propriile acțiuni a scăzut chiar dacă s-a repezit în acțiuni din alte părți. Răscumpărările de acțiuni s-au cifrat la 1 miliard de dolari în al doilea trimestru, în urma celor 3,2 miliarde de dolari de răscumpărări efectuate la începutul anului. Veniturile din asigurări-investiții au ajuns la 1,91 miliarde de dolari.

De asemenea, compania a raportat că Berkshire Hathaway Energy a achiziționat 870 de milioane de dolari în acțiuni ordinare de la vicepreședintele Greg Abel în luna iunie. 

În ciuda cheltuielilor, Berkshire nu a făcut decât o mică reducere a rezervei sale de numerar. Compania a raportat 105,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie, abia dacă a evoluat față de cele 106 miliarde de dolari de la sfârșitul primului trimestru.

Ritmul agresiv în care Berkshire a preluat acțiuni ale Occidental Petroleum Corp. a ridicat semne de întrebare dacă Berkshire caută să facă o achiziție a gigantului energetic. Dar compania nu a oferit informații despre strategia sa în dosarul de reglementare din acest trimestru.

Citește și: Semnal pentru investitori? Miliardarul Warren Buffett vinde din afaceri

A fost un început de an dificil pentru investitorii în marile companii de tehnologie. Fondul ARK Innovation al lui Cathie Wood, un mare proprietar al Tesla, Zoom și Roku, a scăzut cu aproape 30%. Iar acțiunile speculative de tip meme, precum GameStop și AMC, au fost zdrobite.

Dar acest lucru nu îl face pe Warren Buffett, de la Berkshire Hathaway, să își piardă somnul.

Băncile, firmele energetice și alte acțiuni de valoare s-au redresat în acest an, ceea ce reprezintă o veste excelentă pentru Buffett, deoarece conglomeratul Oracolului din Omaha investește în multe dintre aceste companii. Acțiunile de valoare au, de obicei, un raport preț-beneficiu mai mic și cu siguranță nu sunt la modă.

Acțiunile Berkshire Hathaway (BRKB) au crescut cu aproximativ 3% în acest an și sunt aproape de un maxim istoric, în timp ce toate FAANG-urile, Microsoft (MSFT) și Tesla (TSLA) sunt pe minus. FAANG se referă la Facebook, Amazon, Apple, Netflix și și Google.

Multe dintre investițiile de top ale Berkshire sunt firme financiare care au început anul pe verde, inclusiv Bank of America (BAC), American Express (AXP) și US Bancorp (USB). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel