Washington și Londra lansează un nou parteneriat economic împotriva Chinei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rishi Sunak și Joe Biden s-au întâlnit de multe ori / FOTO: https://www.facebook.com/rishisunak/photos?locale=ro_RO
Rishi Sunak și Joe Biden s-au întâlnit de multe ori / FOTO: https://www.facebook.com/rishisunak/photos?locale=ro_RO
Nu este acordul de liber schimb la care a visat Londra, dar premierul Marii Britanii și președintele SUA au anunțat un nou parteneriat economic și au sărbătorit o nouă prietenie. 

O „Declarație atlantică” prezentată Casei Albe de cei doi lideri prevede, printre altele, o cooperare sporită în industria de apărare, energie nucleară civilă și în furnizarea de metale esențiale pentru tranziția energetică. La acest ultim punct, Rishi Sunak a obținut de la Joe Biden promisiunea că industriașii britanici vor beneficia parțial de giganticul plan de subvenții al lui Administrației SUA, „Inflation Reduction Act”, care promovează „made in America”.

O nouă eră 

În materie de apărare, președintele american a promis că va deschide accesul pe piața americană pentru producătorii din Regatul Unit pentru a impulsiona dezvoltarea de arme sofisticate, precum rachetele hipersonice. Acordul dintre cele două țări, conceput pentru a face față Chinei, acoperă inclusiv inteligența artificială, securitatea energetică și fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare. 

„Ne confruntăm cu noi provocări care vizează stabilitatea internațională: state autoritare precum Rusia și China, tehnologii perturbatoare, actori nestatali și probleme transnaționale precum schimbările climatice”, se arată în declarație. „Nu avem aliați mai apropiați” decât britanicii, a spus Joe Biden în Biroul Oval, spunând că relația definită prin tradițir ca „specială” între cele două țări a fost „întotdeauna foarte bună”.

„Vom pune valorile noastre în centrul acțiunii noastre pentru britanici și americani”, a spus Rishi Sunak, înaintea discuțiilor sale cu președintele american. Londra spera ca, după Brexit, să semneze un acord comercial cu Washington, dar s-a văzuit nevoită să renunțe la visul ei în fața unei administrații Biden care a întors spatele dogmei liberului schimb și care leagă acum strâns interesele economice de considerente strategice. Oricum, Rishi Sunak i-a mulțumit lui Joe Biden pentru că l-a găzduit la Blair House, o reședință situată nu departe de Casa Albă.

Și a promis zâmbind că se va comporta mai bine decât ilustrul său predecesor Winston Churchill, care a fost primit la Casa Albă în 1941 și ale cărui excentricități, conform istoricilor, au supărat-o foarte mult pe Prima Doamnă Eleonor Roosevelt. Joe Biden și Rishi Sunak s-au văzut deja de mai multe ori, cu prilejul diferitelor summit-uri internaționale sau pentru a lansa o colaborare militară majoră cu Australia. Statele Unite au promovat în mod repetat angajamentul britanic de a sprijini Ucraina. Subiectul rămâne evident major, la scurt timp după distrugerea parțială a barajului Kahovka, din Ucraina.

Potrivit presei britanice, premierul Sunak vrea să profite bunele sale relații cu Joe Biden pentru a promova candidatura ministrului său al Apărării, Ben Wallace, la șefia NATO. Președintele american se află în pline negocieri diplomatice înainte de summitul anual al Alianței, care va avea loc luna viitoare la Vilnius (Lituania), în cadrul căruia occidentalii vor dori să transmită un mesaj puternic privind Ucraina. El îl va primi luni pe actualul secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în octombrie și pentru care Washingtonul nu are decât laude. Joe Biden o primise și luni trecută pe prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen, despre care se spune că ar putea deveni prima femeie la cârma NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...


pixel