WhatsApp a luat o decizie radicală. Se aplică începând de astăzi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Telefon
Telefon
24 octombrie 2023 marchează un punct de cotitură pentru WhatsApp.

 

Aplicație gratuită de mesagerie disponibilă pentru Android și alte smartphone-uri, nu va mai funcționa pe versiunile vechi de Android. Telefoanele vizate de această schimbare au fost lansate în urmă cu aproximativ un deceniu. Măsura se aplică începând de astăzi, 24 octombrie 2023. Această modificare apare în paginile de ajutor ale site-ului oficial al aplicației. Toate versiunile sub Android 5 nu mai sunt acceptate.

Concret, WhatsApp renunță la patru ramuri ale Android: versiunile 4.1, 4.2, 4.3 și 4.4. Primele trei au fost legate de Jelly Bean, după numele versiunii de Android, apărute 2012 până în 2013. A patra a fost următoarea generație, numită KitKat. Și-a făcut debutul în 2014. Versiunea Android 5.0, încă acceptată, a fost lansată la sfârșitul anului 2014.

Era Samsung Galaxy S3, S4 și S5

La acea vreme, cele mai populare telefoane se numeau Samsung Galaxy S III (lansat în 2012), Galaxy S4 (lansat în 2013) și Galaxy S5 (lansat în 2014). Mai erau HTC One X, Google Nexus 4, 5 et 6, Sony Xperia S, Z și Z3, OnePlus One, LG G3, Motorola Moto X. Iar înainte a fost era iPhone-urilor 5, 5s, 6 și 6 Plus.

Pagina pe care WhatsApp o întoarce astăzi reflectă realitatea pieței de Android: astăzi, aproape că nu există telefoane în circulație care să ruleze cu un sistem de operare mai mic decât Android 5. Potrivit ultimelor cifre cunoscute și care datează din ianuarie 2023, Android 4.4 reprezenta doar 0,7%. Versiunile mai mici nici nu mai sunt luate în considerare. 

De fapt, WhatsApp a oferit suport pe termen lung pentru aceste versiuni vechi de Android, timp de aproximativ un deceniu, în timp ce cota lor de piață a continuat să scadă. Versiunea Android 5, supranumită Lollipop, este în mare parte învechită. Se va renunța și la ea în lunile următoare, iar procesul va continua și pentru generațiile următore. În timp, firește.

Un proces care va continua

De asemenea, WhatsApp abandonează în mod regulat sistemele de operare care sunt prea învechite sau practic nu mai sunt folosite. Măsuri similare au fost luate în 2016, 2019, 2021 și 2022. Android nu este singurul sistem de operare afectat: deciziile de acest tip vizează ocazional iOS, dar și Windows Phone, BlackBerry OS, S40, Symbian OS sau KaiOS. Unele au fost, de asemenea, complet abandonate.

Astăzi, cea mai recentă versiune este Android 14, disponibil de la începutul lunii octombrie 2023. Se adresează celor mai recente smartphone-uri de pe piață, începând cu cele mai recente modele din gama Pixel. WhatsApp funcționează în mod evident pe această generație și pentru o lungă perioadă de timp: probabil suportul său nu se va termina înainte de 2033, cel puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel