WhatsApp se modifică și oferă noi soluții utilizatorilor
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Whatsapp
Whatsapp
WhatsApp oferă opțiuni suplimentare pentru a proteja confidențialitatea discuțiilor. Ideea este de a bloca conversațiile în cazul în care smartphone-ul ajunge pe mâini străine, de bunăvoie sau prin forță.

WhatsApp oferă din 2016 criptarea de tip end-to-end, bazându-se pe protocolul Signal. Cu acest mecanism, preluat de alte mesaje instant destinate publicului larg (Google Messages, Facebook Messenger, Skype...), schimburile dintre participanți sunt vizibile numai de cei din conversație.

În timp ce protocolul Signal este lăudat de specialiștii în criptografie, există circumstanțe în care această protecție dispare. Nu din cauza unui defect intrinsec, ci pentru că smartphone-ul în sine poate să nu mai fie "sigur". Dacă este deblocat, de exemplu, criptarea end-to-end nu mai joacă niciun rol.

Într-adevăr, sarcina sa principală este de a proteja conversațiile dintre terminalele admise la discuție. Tranzacțiile sunt deci decriptate pe dispozitivele legitime pentru a le face lizibile și ușor de înțeles. Or, o terță parte care are acces la unul dintre aceste telefoane ar putea lansa aplicația WhatsApp pe ecran și apoi să navigheze prin discuții, fără restricții.

Desigur, acest lucru necesită în prealabil accesul la telefonul, dar oricum este un caz plauzibil în care criptarea de la un capăt la altul nu oferă o protecție adecvată. În astfel de situații, soluția este blocarea telefonului. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp a avut ideea de a oferi noi opțiuni de securitate "la capătul lanțului".

Ideea este chiar copilărească, fiind vorba despre blocarea anumitor conversații, astfel încât acestea să poată fi deschise numai cu condiția validării deblocării biometrice a telefonului. Și, prin urmare, numai proprietarul smartphone-ului poate efectua o astfel de operație, deoarece setările biometrice sunt în mod necesar blocate pe el.

Cum se procedează:

- Țineți apăsat cu degetul pe o conversație pentru a o selecta;

- Activați punctele verticale de suspensie din partea dreapta de sus a ecranului; 

- În meniul care apare, selectaţi "Închide discuţia"; 

- Confirmaţi blocarea cu ajutorul amprentei digitale.

Conversația selectată „dispare” apoi din lista de discuții. Pentru a o găsi, urcați în partea de sus a ecranului WhatsApp. Veți vedea o linie numită "discuții închise". Acolo este. Pentru a deschide această secțiune, trebuie deblocată folosind amprenta digitală. Icoana va fi apoi activată pentru a valida accesul.

Mai mult, se poate accentua și mai mult gradul de securitate a conversațiilor, solicitând ascunderea acestor discuții blocate. În acest scop, există o opțiune ce trebuie activată tot de la punctele de suspensie verticale. Cu acest cod secret devine și mai dificilă găsirea unei discuții dacă o terță parte are acces la telefon.

Acest cod secret constă, de fapt, dintr-o parolă care trebuie definită, de preferat unică, solidă și, cel mai important, diferită de cea utilizată pentru deblocarea telefonului. Codul va fi introdus în bara de căutare și, astfel, va fi găsit fișierul de discuții închise. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel