A patra rundă FIDELIS vine cu surprize: Statul îți dă 7,80% pe an, fără impozit!
Ministerul Finanțelor lansează...
Această vizită, care reflectă parteneriatul dintre Rusia și China în fața Occidentului, are loc într-un moment în care recentele eforturi pentru încetarea ostilităților din Ucraina par să fi intrat în impas și pe fondul unei confruntări comerciale intense între Beijing și Washington.
Liderul de la Kremlin a refuzat armistițiul de 30 de zile propus de Kiev, anunțând în schimb o încetare a focului unilaterală de joi până sâmbătă, idee respinsă însă de Ucraina.
În cadrul întâlnirii de joi dintre Xi și Putin, „vor fi discutate cele mai importante chestiuni (...): dosarul ucrainean și relațiile ruso-americane”, a declarat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov.
Putin și Xi vor adopta două declarații comune, una privind relațiile lor bilaterale și cealaltă despre „stabilitatea strategică globală”, înainte de a susține o conferință de presă.
Xi Jinping va participa vineri la marea paradă militară din Piața Roșie, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste. Cu această ocazie vor defila și soldați chinezi, în ciuda avertismentelor Ucrainei, care a afirmat că orice participare străină este considerată „un sprijin pentru statul agresor” rus.
Opoziție față de Occident
Rusia și China și-au accelerat și mai mult apropierea de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în 2022. Într-un documentar difuzat duminică despre cei 25 de ani de când se află la putere, Vladimir Putin a subliniat caracterul „strategic” al parteneriatului cu Beijingul. „Interesele noastre naționale coincid”, a spus el.
La rândul său, Xi Jinping a făcut apel la Moscova și Beijing „să respingă orice tentativă de a perturba sau submina prietenia și încrederea reciprocă” dintre cele două țări, potrivit agenției oficiale de presă Chine Nouă, care citează un articol al președintelui chinez publicat miercuri într-un ziar rus.
„Cu hotărârea și reziliența cooperării strategice chino-ruse, trebuie să acționăm împreună pentru promovarea unei lumi multipolare și construirea unei comunități cu destin comun pentru umanitate”, a afirmat Xi.
Aceste declarații evidențiază legăturile dintre cele două țări în fața Occidentului și a războiului comercial declanșat de administrația americană a lui Donald Trump, în special împotriva Chinei.
Victoria din 1945 este în centrul discursului patriotic al Kremlinului, care trasează adesea paralele cu ofensiva actuală din Ucraina, țară pe care Vladimir Putin afirmă că dorește să o „denazifice”.
„Facilitator” al conflictului
Cu ocazia comemorărilor victoriei din 1945, Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai, o decizie percepută la Kiev drept o încercare de a preveni eventuale atacuri ucrainene care ar putea perturba ceremoniile.
Această încetare a focului a fost respinsă de Volodimir Zelenski, care a calificat-o drept „tentativă de manipulare” și a avertizat că Moscova are „motive să fie îngrijorată” pentru securitatea paradei, la care sunt așteptați lideri din aproximativ 30 de țări.
China se prezintă ca parte neutră și un potențial mediator în conflictul din Ucraina, dar rămâne un partener diplomatic și economic esențial al Rusiei, într-o asemenea măsură încât țările membre ale NATO au calificat-o drept „facilitator decisiv” al ofensivei ruse — pe care Beijingul nu a condamnat-o niciodată.
Autoritățile chineze sunt acuzate că ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, permițându-i să achiziționeze componente tehnologice necesare pentru producția de armament.
Președintele ucrainean a acuzat de asemenea, în aprilie, China că „furnizează arme” Rusiei și că o ajută să le producă — acuzații respinse categoric de Beijing.
Zelenski a mai reproșat Chinei că este „implicată” în conflictul din Ucraina, susținând că „mai multe sute” de cetățeni chinezi luptă în rândurile armatei ruse.
În fața sancțiunilor internaționale, Rusia și-a redirecționat, începând cu 2022, exporturile de hidrocarburi și materii prime către Asia, în special către piața chineză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanțelor lansează...
OUG nr. 29/2025, publicată în...
ROBID și ROBOR cresc...
Parlamentul a adoptat legea...
Schimbări majore în Programul...
Consiliul Concurenței a...
Ministerul Investițiilor...
Premierul interimar Cătălin...
Conflictul din Cașmir...
Disney preconizează deschiderea...
Problema cea mai mare o...
Bulgaria şi Grecia au semnat,...
Financial Times a aflat încotro...
Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...
Informare pentru medici,...
Noi liste cu dosare aprobate în...
Ministrul Finanțelor Tanczos...
Indicele ROBOR la trei luni a...
Sectorul sănătății este pe roșu...
Sentimentul de pe piața...
Franța și Germania promit reforme economice coordonate...
JPMorgan pariază pe scăderea...
Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...
Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...