Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Concret, Yomiuri a anunțat, citând surse diplomatice, că președintele chinez Xi Jinping a refuzat invitația lui Vladimir Putin de a vizita Rusia, invocând drept motiv pandemia COVID-19. Potrivit publicației, invitația a fost lansată cu prijelul unei discuții telefonice pe care cei doi lideri au avut-o la jumătatea lunii trecute. Tot atunci, Peskov a spus că Xi Jinping va putea veni în Rusia după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Potrivit ziarului Yomiuri, președintele chinez a răspuns că "va fi dificil să viziteze Rusia în viitorul apropiat din cauza restricțiilor epidemiologice". Cotidianul nipon crede însă că liderul chinez evită o întâlnire cu omologul său de la Kremlin pentru a nu agita spiritele înaintea Congresului Partidului Comunist Chinei de la toamnă. Xi vrea liniște, vrea stabilitate în plan intern și extern, pentru a putea obține un nou mandat la șefia țării. Or, o deplasare în Rusia ar putea antrena o "adâncire a conflictului cu SUA și Europa, care sporesc presiunea asupra Moscovei", estimează Yomiuri.
Peskov s-a grăbit să iasă la rampă, anunțând că informația privind respingerea invitației este un fals. ”încă mai sunt restricții în China și trebuie să înțelegem acest lucru. Există invitații valabile din partea lui Putin și a lui Xi. Toate vizitele vor avea loc atunci când restricțiile vor fi relaxate", asigurat Peskov.
Într-o recentă analiză pe această temă, agenția Bloomberg scria că Putin și Xi, care s-au întâlnit personal de 38 de ori din 2013, pare că întrețin legături strânse de prietenie. Cei doi împărtășesc valori naționaliste și o antipatie profundă față de Occident. Amândoi caută să creeze sfere de influență în jurul granițelor statelor lor și consideră că Statele Unite sunt principalul obstacol în calea măreției țărilor lor.
Citește și Banca Rusiei, aproape de legalizarea minării de criptomonede
Citește și Un hacker se laudă că a furat de la poliție datele a 1 miliard de chinezi
În ceea ce privește interesele naționale, Rusia și China sunt astăzi mai apropiate una de cealaltă decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece. Relația lor a început ca o "căsătorie de conveniență": Moscova și Beijingul au înțeles că o bună relație bilaterală le oferea avantaje tactice, deși nu exista încă o încredere strategică între ele. Cu toate acestea, în ultimii ani, relația lor cu Occidentul, în frunte cu Statele Unite, a devenit din ce în ce mai ostilă, iar legăturile dintre Rusia și China s-au transformat într-o alianță puternică. Acestea și-au dat seama că numai o cooperare strategică puternică le poate reduce vulnerabilitatea reciprocă.
Desigur, există mai multe scenarii în care noua axă Beijing-Moscova ar putea eșua. Cel mai evident dintre aceste scenarii este schimbarea regimului de la Kremlin, care ar distruge fundamentele ideologice și strategice ale alianței sino-ruse. Cu toate acestea, nu ar fi înțelept din partea liderilor occidentali să spere la o astfel de turnură a evenimentelor.
Mai mult, relațiile ar putea fi afectate dacă Putin - ca și Mao la începutul anilor 1960 - devine brusc dezamăgit de China, deoarece Xi - ca și Hrușciov - optează pentru "jocul pe termen lung" și alege să mențină legăturile economice cu Occidentul în loc să ofere Rusiei un sprijin nelimitat. Chiar și așa, Moscova nu va avea încotro să se îndrepte, pentru că va fi în continuare izolată de Statele Unite și Europa. Cel puțin ceva din China este mai bun decât nimic din Occident.
Xi a fost mult timp neliniștit de faptul că Occidentul l-ar putea tenta pe Putin cu un fel de concesie prin înstrăinarea Rusiei de China. În timpul întâlnirii lor virtuale din decembrie anul trecut, Xi l-a lăudat în mod deschis pe Putin pentru că a respins "încercările de a semăna discordie între Rusia și China". Xi și-a demonstrat astfel, fără să vrea, neîncrederea față de încercările occidentale de a negocia cu liderul rus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...