Yellen îndemnă la deblocarea activelor Băncii Centrale a Rusiei și trimiterea lor în Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Janet Yellen / Foto: Federalreserve / Flickr
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a oferit marți cel mai puternic sprijin public de până acum pentru ideea de a lichida aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei și de a le utiliza pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei.

"Este necesar și urgent ca coaliția noastră să găsească o modalitate de a debloca valoarea acestor active imobilizate pentru a sprijini rezistența continuă a Ucrainei și reconstrucția pe termen lung", a declarat Yellen în declarațiile făcute la Sao Paulo, Brazilia, unde miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din Grupul celor 20 se reunesc în această săptămână.

"Cred că există argumente solide de drept internațional, economice și morale pentru a merge mai departe. Acesta ar fi un răspuns decisiv la amenințarea fără precedent a Rusiei la adresa stabilității globale", a spus ea.

Statele Unite și aliații săi au înghețat sute de miliarde de dolari în dețineri străine ale Rusiei, ca represalii la invazia Moscovei în Ucraina. Aceste miliarde au rămas nefolosite în timp ce războiul continuă, aflat acum în al treilea an, în timp ce oficiali din mai multe țări au dezbătut legalitatea trimiterii banilor în Ucraina. Mai mult de două treimi din fondurile imobilizate ale băncii centrale a Rusiei se află în UE.

Folosirea activelor pentru a ajuta Ucraina "ar arăta clar că Rusia nu poate câștiga prin prelungirea războiului și ar stimula-o să vină la masa negocierilor pentru a negocia o pace justă cu Ucraina", a declarat Yellen.

Ideea de a folosi activele înghețate ale Rusiei a căpătat amploare în ultima vreme, pe măsură ce finanțarea continuă a aliaților pentru Ucraina devine tot mai incertă, iar Congresul SUA se află într-un impas în ceea ce privește acordarea unui sprijin suplimentar. Dar există compromisuri, deoarece militarizarea finanțelor globale ar putea afecta poziția dolarului american ca monedă dominantă la nivel mondial.

Yellen a declarat marți că este "extrem de puțin probabil" ca accesarea fondurilor înghețate să dăuneze poziției dolarului în economia globală, "mai ales având în vedere caracterul unic al situației în care Rusia încalcă cu nerușinare normele internaționale". În mod realist, nu există alternative la dolar, euro și yen", a spus Yellen.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a adoptat o lege pentru a pune deoparte profiturile excepționale generate de activele înghețate ale băncii centrale rusești. Yellen consideră că aceasta este "o acțiune pe care o susțin pe deplin".

Brazilia și-a început luna aceasta președinția Grupului celor 20 de națiuni, iar miniștrii de finanțe se vor reuni în această săptămână. Printre subiectele de discuție se numără reducerea sărăciei, schimbările climatice și războaiele din Fâșia Gaza și din Ucraina. Liderii G20 urmează să se reunească la summitul din 18-19 noiembrie de la Rio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel