Zboruri anulate/întârziate. Avocatul Alexandru Sima îţi spune ce drepturi ai
Autor: Antonia Popescu | 05 iul 2022, 21:43
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
De câteva zile, în anumite intervale orare, Aeroportul „Henri Coandă” e plin de oameni. Tabela cu informații arată numeroase întârzieri, iar aglomerația e cuvânt de ordine. În întreaga Europă, sositul la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de zbor a devenit o necesitate, dar nu garantează plecarea.

Acum două zile, 56 de zboruri care urmau să aterizeze sau să decoleze de pe „Henri Coandă” au întârziat sau au fost anulate. Destinațiile includeau atât rute externe, Paris, Londra, Madrid sau Sofia, cât și destinații interne, ca Satu Mare sau Cluj-Napoca.

Dar, de la începutul lunii iulie, o altă problemă a pus în dificultate respectarea orarului de zbor: lipsa de personal. Se estimează că industria aviatică din Europa are nevoie de 30% mai mulți angajați, ca să funcționeze optim.

Lipsa de lucrători se resimte și la sol, unde ar fi nevoie de un număr mai mare de oameni care să opereze check-in-ul, îmbarcarea în avioane și care să se ocupă de manipularea bagajelor. Pe Otopeni, cele patru companii de handling trec prin această problemă.

Alexandru Sima, avocat, explică ce drepturi aveți în caz că aveți o întârziere.

"În cazul în care zborul dvs. înregistrează o întârziere, este posibil să aveți dreptul la despăgubiri. Conform Regulamentului European 261/2004, pentru a beneficia de aceste despăgubiri este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții:

1. Să fie vorba de un zbor în interiorul Uniunii Europene ori cu plecare din Uniunea Europeană sau un zbor care are ca destinație Uniunea Europeană și este efectuat de un operator de transport comunitar.

2. Să se înregistreze o întârziere de minimum 3 ore pentru ajungerea la destinație. Așadar, în cazul în care întârzierea înregistrată la plecare este de peste trei ore, însă cea de la sosire este de 2 ore și jumătate, nu aveți dreptul la nicio despăgubire. 

De principiu, atâta timp cât îndepliniți aceste două condiții, aveți dreptul la o despăgubire care va fi calculată în funcție de distanța dintre aeroportul de plecare și cel de sosire, urmând a se încadra în intervalul 250-600 euro.

Se pot solicita despăgubiri pentru zboruri efectuate cu cel mult 3 ani în urmă, după această dată companiile nemaiavând obligația de despăgubire. 

Cum obținem despăgubirea efectiv? 

Din proprie experiență, uneori un simplu email către compania aeriană în care descrieți situația dvs. și vă exprimați nemulțumirea poate avea rezultatul dorit. 

În eventualitatea unui refuz din partea companiei aeriene, vă puteți fie adresa unei firme care să se ocupe de plângere pentru dvs. și să încerce să vă obțină despăgubirea, contra unui comision de 25-30%, fie deschideți un proces în instanță contra companiei aeriene.", a declarat Alexandru Sima, avocat.

Alexandru Sima este Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?