Zelenski, declarație cutremurătoare. Sunt sigur că înțelegeți că așa va fi
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Volodimir Zelenski se adresează, astăzi, Parlamentului României
Volodimir Zelenski se adresează, astăzi, Parlamentului României
În urmă cu exact o lună, pe 24 februarie, a fost prima zi de război pentru Ucriana și prima zi a unui nou coșmar pentru comunitatea internațională. Pe 24 martie, președintele Volodimir Zelenski a vorbit, în regim de videoconferință, la summitul NATO, convocat de urgență pentru a decide noi măsuri împotriva agresiunii Rusiei.

Cu acest prilej, preşedintele Zelenski a avertizat, în discurtul său adresat liderilor NATO cărora le-a cerut ajutor militar ''fără restricţii'', că următoarea ţintă a forţelor ruse vor fi statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice din Europa de est, inclusiv, "cu siguranţă", Polonia.

"Sunt sigur că înţelegeţi că Rusia nu are intenţia de a se opri în Ucraina. Vrea să meargă mai departe. Împotriva membrilor estici ai NATO. A statelor baltice. A Poloniei cu siguranţă", a spus Zelenski în înregistrarea video a discursului difuzată de preşedinţia ucraineană.

Liderul de la Kiev a insistat că Ucraina are nevoie de avioane de luptă, tancuri, arme antitanc şi sisteme de apărare aeriană pentru a respinge forţele ruse. "Alianţa încă poate să împiedice uciderea de ucraineni în raidurile ruse, de către ocupaţia rusă dându-ne toate armele de care avem nevoie", a spus preşedintele ucrainean.

În ton cu Zelenski, premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat, la rândul său, la Varşovia că, "dacă va zdrobi Ucraina", preşedintele rus Vladimir Putin "va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin". 

Citește și Motivul pentru care Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să nu-l sancționeze pe Roman Abramovich

Citește și Când va folosi Putin armele nucleare. Ce spune un diplomat

În acest context, Finlanda a anunțat că va trimite material militar suplimentar Ucrainei. Din "motive de securitate", detaliile acestei noi livrări nu vor fi făcute publice, a explicat Miikka Pynnonen, consilier al Ministerului Apărării.

Pe 28 februarie, Finlanda a anunţat trimiterea a 1.500 de arme antitanc, 2.500 de puşti de asalt şi muniţii pentru a susţine Ucraina în contextul invaziei ruse, renunţând la doctrina sa de a nu livra arme în zonele de război.

Ţara, vecină cu Rusia, se întreabă în prezent dacă este cazul să adere la NATO din cauza ameninţării ruse, chiar dacă Helsinki a exclus un demers în acest sens în perioada imediat următoare. Mai multe ţări, între care Regatul Unit, Germania şi Suedia au anunţat în această săptămână noi livrări de arme către Ucraina după apeluri ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sporirea ajutorului militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel