Zelenski i-a scutit de viză pe combatanţii străini care vor să lupte în Ucraina
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Măsura intră în vigoare marţi "pe toată durata legii marţiale" în ţară.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat marţi o lege care îi scuteşte de obligativitatea obţinerii unei vize pe combatanţii străini care doresc să lupte în "Legiunea internaţională" ucraineană împotriva trupelor ruse. Potrivit documentului, în unitatea de luptători internaţionali pot intra cetăţeni din orice ţară, cu excepţia statelor recunoscute drept "agresoare" de către Ucraina, cum este cazul Rusiei, scrie Agerpres.

Anterior, autorităţile de la Kiev au declarat că mii de persoane au trimis cereri de aderare la "Legiunea internaţională", formată din voluntari care vor să lupte de partea Ucrainei şi împotriva Rusiei.

"Am primit mii de cereri de la străini care vor să se alăture rezistenţei împotriva ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea lumii de regimul (preşedintelui rus Vladimir) Putin", a declarat adjuncta ministrului apărării ucrainean, Hanna Maliar, într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Zelenski a anunţat crearea legiunii duminica trecută, în a patra zi a invaziei ruse în Ucraina, declarând că toţi aceia care vor să se alăture "apărării securităţii în Europa şi în lume" pot veni în ţara sa şi să lupte "cot la cot cu ucrainenii împotriva invadatorilor secolului al XXI-lea". 

Citește și Războiul oligarhilor ruși, pe punctul de a izbucni. Taberele care pot schimba regimul

În același timp, serviciile de informații britanice au anunțat că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov. 

Ministerul Apărării de la Londra, citat marţi de Reuters, afirmă totodată că folosirea artileriei grele în zone urbane dens populate "creşte cu mult riscul" de a face victime civile. 

"Rusia nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, ceea ce a determinat reorientarea către operaţiunile de noapte în încercarea de a-şi reduce pierderile", indică informaţiile obţinute de britanici, pe care Reuters nu a reuşit să le verifice imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel