Zelenski, ofertă pentru Trump: Mineralele rare ale Ucrainei, în schimbul sprijinului financiar al SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Împreună poate fi oprit acest război, a îndemnat liderul de la Kiev
Împreună poate fi oprit acest război, a îndemnat liderul de la Kiev
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a studiat vineri, în timpul unui interviu acordat agenției Reuters, o hartă secretizată ce indică vaste zăcăminte de pământuri rare și alte minerale critice, parte a unei strategii de a atrage interesul lui Donald Trump pentru o posibilă înțelegere.

Președintele american, a cărui administrație presează pentru o încheiere rapidă a războiului dintre Ucraina și Rusia, a declarat luni că dorește ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare și alte resurse minerale în schimbul sprijinului financiar pentru efortul său de război.

„Dacă vorbim despre un acord, atunci să facem un acord, suntem deschiși pentru asta”, a spus Zelenski, subliniind că Ucraina are nevoie de garanții de securitate din partea aliaților săi în cadrul oricărei înțelegeri.

Ucraina a propus ideea de a deschide sectorul său de minerale critice pentru investițiile aliaților încă din toamna trecută, ca parte a unui „plan de victorie” menit să îi confere o poziție mai puternică în negocieri și să forțeze Moscova să vină la masa tratativelor.

Potrivit liderului de la Kiev, mai puțin de 20% din resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv aproximativ jumătate din zăcămintele sale de pământuri rare, se află sub ocupația rusă.

Pământurile rare sunt esențiale în producția de magneți de înaltă performanță, motoare electrice și electronice de consum. Zelenski a avertizat că Moscova ar putea permite aliaților săi, Coreea de Nord și Iranul – inamici declarați ai SUA – să exploateze aceste resurse.

„Trebuie să-l oprim pe Putin și să protejăm ceea ce avem – o regiune foarte bogată, Dnipro, în centrul Ucrainei”, a spus el, citat de Reuters.

 

Kievul vrea garanții înainte de orice acord

 

În timp ce trupele ruse avansează în estul Ucrainei de luni de zile, desfășurând resurse uriașe într-o ofensivă neîntreruptă, forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă acută de soldați și incertitudini legate de livrările viitoare de arme din străinătate.

În biroul său puternic protejat din Kiev, Zelenski a desfășurat o hartă care arată numeroase zăcăminte de minerale, inclusiv o zonă extinsă în est, marcată ca având resurse de pământuri rare – aproximativ jumătate din aceasta fiind în prezent sub controlul Rusiei.

Liderul ucrainean a subliniat că țara sa deține cele mai mari rezerve de titan din Europa – un element esențial în industria aerospațială și militară – și rezerve semnificative de uraniu, utilizat în producția de energie nucleară și armament.

Multe dintre aceste zăcăminte de titan sunt situate în nord-vestul Ucrainei, departe de linia frontului.

În contextul noii administrații de la Casa Albă, Kievul și-a ajustat rapid strategia de politică externă pentru a se alinia la o abordare tranzacțională a relațiilor internaționale. Cu toate acestea, Zelenski a insistat că Ucraina nu intenționează să „cedeze” resursele sale, ci să ofere un parteneriat reciproc avantajos pentru dezvoltarea acestora.

„Americanii au ajutat cel mai mult și, prin urmare, ei ar trebui să câștige cel mai mult. Și vor avea această prioritate. Aș dori să discut despre acest lucru și cu președintele Trump”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a menționat că Rusia are o cunoaștere detaliată a resurselor minerale critice ale Ucrainei, datorită studiilor geologice din perioada sovietică, care au fost transferate la Moscova după obținerea independenței Ucrainei în 1991.

În plus, Kievul și Washingtonul discută despre posibilitatea utilizării depozitelor subterane de gaz ale Ucrainei pentru stocarea gazului natural lichefiat (GNL) american.

„Știu că administrația Trump este foarte interesată de acest lucru… Suntem pregătiți și dispuși să încheiem contracte pentru livrări de GNL către Ucraina. Și, desigur, vom fi un hub pentru întreaga Europă”, a afirmat Zelenski.

 

Zelenski vrea o întâlnire cu Trump înaintea negocierilor SUA-Rusia

 

Interviul a avut loc cu câteva zile înainte de Conferința de Securitate de la München (14-16 februarie), unde oficiali din zeci de țări occidentale se vor reuni într-un moment crucial al războiului.

Zelenski a declarat că intenționează să participe la forum, unde este așteptat și Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Rusia și Ucraina.

Liderul ucrainean a subliniat că este esențial să se întâlnească cu Trump înainte ca acesta să discute cu președintele rus Vladimir Putin, „altfel va părea un dialog despre Ucraina fără Ucraina”.

Trump a afirmat vineri că se așteaptă să vorbească cu Zelenski săptămâna viitoare. Președintele ucrainean a precizat că prioritatea sa în această conversație va fi obținerea unor garanții de securitate, pentru a preveni o nouă invazie rusă în viitor.

În general, Zelenski consideră că Occidentul trebuie să stabilească o strategie amplă înainte de a începe orice discuții cu Moscova.

Liderul ucrainean a dezvăluit că echipa sa menține deja contacte regulate cu Keith Kellogg și consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Michael Waltz.

„Avem contacte zilnic, discutăm despre aspecte generale, dar detaliile vor veni puțin mai târziu”, a spus el.

Între timp, trupele ruse continuă să avanseze, amenințând principalul nod logistic ucrainean din Pokrovsk.

Pe câmpul de luptă, Zelenski a confirmat pentru prima dată că forțele sale au lansat joi o nouă ofensivă, avansând 2,5 km în regiunea Kursk din Rusia.

Moscova a raportat un atac ucrainean în zonă în aceeași zi, dar a susținut că acesta a fost respins.

De asemenea, Zelenski a declarat că mii de soldați nord-coreeni care luptă de partea Rusiei au revenit în luptă în regiunea Kursk, după o pauză de câteva săptămâni.

Săptămâna viitoare, guvernul ucrainean intenționează să lanseze contracte de recrutare bine plătite pentru a atrage tineri cu vârste între 18 și 24 de ani – sub vârsta obligatorie pentru înrolare – în încercarea de a compensa deficitul de trupe. Zelenski nu a oferit detalii despre numărul de voluntari așteptați să se alăture forțelor armate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ce angajamente şi-a luat Guvernul în faţa delegaţiei FMI

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu...

Împreună poate fi oprit acest război, a îndemnat liderul de la Kiev
Donald Tusk
Donald Trump

Trump anunţă lista cu ţările care vor suporta taxe vamale

Donald Trump a declarat vineri că intenționează să...

Santorini. Foto: pexels.com
Pompă de benzină / Freepik
Foto: Airbus.com
Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” / Foto: MApN

Creștere record a cheltuielilor pentru apărare în Europa

NATO anunță o majorare de 20% în 2024 a cheltuielilor...

Controalele ANAF se extind
Apple a pierdut un proces major / Foto: Unsplash
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Târg imobiliar
BNR / Foto: DCBusiness
Compania nu a oferit nici o altă dată
Lucrători

Surpriză în COR! Noi meserii în România!

Ministerul Muncii și Institutul Național de Statistică...

Bucătărie de restaurant / Foto: Freepik

Reguli noi pentru HoReCa. Nouă obligație pentru industrie

Regulamentul (UE) 2025/40 introduce schimbări majore în...

Trump continuă epurările în agențiile de spionaj
Mircea Fechet
Sam Altman / Foto: World Economic Forum / Flickr
Dan Șucu, președintele Concordia
Damen
Omniasig

pixel