Zi decisivă pentru Apple și UE. Justiția are cuvântul

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este vorba de rambursarea unor bani
Este vorba de rambursarea unor bani
Un nou episod din disputa dintre Bruxelles şi giganţii americani din sectorul digital va avea loc miercuri când judecătorii europeni se vor pronunţa asupra unei decizii a Comisiei Europene care a ordonat grupului Apple să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, transmite AFP.

Decizia, care va fi anunţată în cursul acestei dimineţi de Tribunalul General al Uniunii Europene, este una foarte aşteptată şi vine înaintea unei alte decizii într-un dosar tot atât de sensibil, care vizează de data aceasta Facebook şi transferul de date persoanele din Europa spre restul lumii.

În dosarul care vizează Apple, este vorba de o decizie din data de 30 august 2016 când comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în prezent vicepreşedinte al Comisiei Europene, a decis să amendeze Apple pentru tratamentul fiscal preferenţial de care a beneficiat din partea Irlandei. Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada cuprinsă între 2003 şi 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin.

Acordul cu autorităţile irlandeze a permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxelles-ului acest avantaj constituie un "ajutor de stat ilegal", deoarece a fost făcut pe seama altor companii care au beneficiat de condiţii mai puţin favorabile.

În schimb, pentru autorităţile de la Dublin nu este vorba de nimic ilegal. Cunoscută pentru poziţia sa 'pro-business', Irlanda a atras numeroase multinaţionale, care au generat numeroase locuri de muncă în insulă, graţie unei fiscalităţi avantajoase. Din acest motiv atât Irlanda cât şi Apple au făcut recurs la decizia Bruxelles-ului. "Comisia Europeană şi-a depăşit puterile şi a violat suveranitatea irlandeză" în ceea ce priveşte impozitele pentru companii, au afirmat autorităţile de la Dublin. La rândul său, directorul de la Apple, Tim Cook, a calificat această afacere drept o "tâmpenie politică".

Citește și Trump scrie pe Twitter, bursele lumii SUSPINĂ. Și se prăbușesc

Indiferent care va fi decizia anunţată miercuri, este foarte posibil să fie formulat un recurs. "Cred că va fi o etapă intermediară, desigur importantă, dar cu siguranţă nu va sfârşitul poveştii", a declarat Alfonso Lamadrid, un avocat specializat în dosare de concurenţă la cabinetul Garrigues din Bruxelles.

Pentru Margrethe Vestager, această decizie constitue un nou test al politicii sale care vizează o serie de multinaţionale care în trecut au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil. Însă dosarul Apple intervine într-un context special în care mai multe state europene, printre care şi Franţa, vor să ajungă la o mai bună impozitare a giganţilor din sectorul digital, în toate ţările unde aceste companii îşi realizează profiturile. Cu toate acestea, având în vedere că în Uniunea Europeană chestiunile de fiscalitate se decid în unanimitate, astfel că nu este uşor să se ajungă la un acord. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Bună dimineața!
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

pixel