Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Știrea inițiană - Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) în care va fi supusă la vot aprobarea planului de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de încălzire centralizată din Bucureşti, va fi organizată luni la prânz. O eventuală oprire a furnizării agentului termic pentru sistemul centralizat de încălzire, mai ales în sezonul rece, ar afecta 1,2 milioane de locuitori şi funcţionarea instituţiilor de stat, relatează stirpesurse.ro
Potrivit planului, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere şi nu prin cumpărarea titlurilor de la acţionari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) şi Romgaz (2,5%) - cum era preconizat iniţial, iar preţul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obţine din vânzarea forţată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societăţii, de 891,3 milioane lei. Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare se află reevaluarea în scădere masivă a valorii creanţei istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. ELCEN va obţine astfel şi dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanţe bugetare asupra companiei insolvente.
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, furnizând energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, și pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.
Compania ELCEN, produce şi distribuie energie termică şi energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.
De eficiența celor două companii depinde confortul a peste 1,25 milioane de bucureșteni, de aceea ELCEN trebuie să prezinte un plan de reorganizare până în 22 mai, în caz contrar, ELCEN va intra în faliment. Reprezentantii ELCEN promit servicii mai bune până la începutul iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...