Autorecenzarea se face online și oferă celor care fac acest lucru posibilitarea de a beneficia de o zil liberă de la muncă.
Conform regulilor prevăzute în actul normativ, cei care se autorecenzează pot beneficia de ziua libreă numai în următoarele 12 luni.
Angajatorii nu pot refuza cererea pentru ziua liberă atunci când aceasta este cerută și nici nu pot refuza cererile în cazul în care acestea sunt făcută după data de 15 mai care este și utlima în care românii se mai pot autorecenza.
OUG 19/2020 stabilește că persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, dacă se autorecenzează prin intermediul internetului.
Conform articolul 49 al actului normativ dovada autorecenzării se face prin generarea de către site-ul unde se va face acest lucru a unui cod de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Cu dovada autorecenzării online, prin acest cod de confirmare, salariații pot cere angajatorilor o zi liberă plătită.
Recensământ. Șeful INS: Datele nu sunt transmise la Fisc
Având în vedere că ultima zi de autorecenzare e 15 mai și că dovada aceasta nu vine imediat ce este finalizată procedura, cineva care s-a recenzat online în chiar ultima zi din perioada pusă la dispoziție tot are dreptul la ziua liberă, chiar dacă dovada poate veni după 15 mai.
Angajatorii sunt obligați să acorde acest liber, însă cele două părți - salariat și angajator - trebuie să cadă de acord asupra zilei.
Regulamentul prevede că ziua liberă plătită pentru autorecenzare poate fi cerută de salariat și acordat de angajator "în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării".
Dacă, după expirarea termenului de 12 luni, salariatul nu a solicitat acordarea dreptului ori nu a oferit angajatorului dovada autorecenzării, ziua liberă plătită nu mai poate fi solicitată/acordată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...
Algeria a fost mereu marea...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...