Zuckerberg, acuzat de un senator: ”Aveți mâinile pătate cu sânge”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Senatorul Lindsey Graham i-a adresat o mustrare dură directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, în debutul audierii de miercuri, foarte așteptată, a Big Tech, privind exploatarea copiilor online.

"Domnule Zuckerberg, dumneavoastră și companiile din fața noastră. Știu că nu vreți să fie așa, dar aveți mâinile pătate de sânge", a spus Graham, membru principal al Comisiei juridice a Senatului, stârnind aplauze din partea publicului. "Aveți un produs care ucide oameni". 

Graham a făcut referire la reprezentantul statului Carolina de Sud, Brandon Guffey, care a dat în judecată Instagram după ce fiul său Gavin, în vârstă de 17 ani, s-a sinucis după ce a căzut victimă unui grup de extorcare din Nigeria care opera prin intermediul aplicației deținute de Meta. 

"L-au amenințat pe tânăr că, dacă nu le dă bani, vor expune fotografii compromițătoare. El le-a dat bani, dar nu a fost suficient. Au continuat să amenințe, iar el s-a sinucis. L-au amenințat pe domnul Guffey și pe un fiu. Ăștia sunt niște ticăloși. După orice definiție cunoscută", a spus Graham. 

Graham a menționat că Congresul a luat măsuri pentru a reglementa tutunul, iar Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi reglementează armele, însă companiile de social media sunt în mare măsură protejate de răspunderea în instanță în temeiul secțiunii 230 din titlul 47 al Codului Statelor Unite, care a fost adoptată ca parte a Legii privind decența comunicațiilor din 1996. 

"Concluzia este că nu poți fi dat în judecată. Ar trebui să fii. Iar aceste e-mailuri ar fi excelente pentru daune punitive", a spus Graham, făcând referire la senatorul Richard Blumenthal, democrat din Conn și la senatoarea Marsha Blackburn, republicană din Tennessee, pe care i-a numit "duo-ul dinamic" pentru că au fost publicate recent 90 de pagini de e-mailuri interne din toamna anului 2021 care arată că înalți oficiali Meta cântăresc adăugarea a zeci de ingineri și alți angajați pentru a se concentra pe bunăstarea și siguranța copiilor. E-mailurile arată că o propunere adresată lui Zuckerberg pentru 45 de noi angajați a fost refuzată.

"Trăim într-o Americă în 2024 în care nu există un organism de reglementare care să se ocupe de cele mai profitabile și mai mari companii din istoria lumii", a mai spus Graham. "Ele nu pot fi date în judecată. Și nu există nicio lege în vigoare care să fie semnificativă în protejarea consumatorului american." 

Zuckerberg nu a abordat direct comentariul lui Graham privind "sângele pe mâini" în propria sa declarație de deschidere. 

"În ultimii opt ani, am construit mai mult de 30 de instrumente, resurse și caracteristici diferite prin care părinții pot stabili limite de timp pentru copiii lor adolescenți  care folosesc aplicațiile noastre, pot vedea pe cine urmăresc sau dacă raportează pe cineva pentru hărțuire", a spus Zuckerberg. 

"Sănătatea mintală este o problemă complexă, iar lucrările științifice existente nu au arătat o legătură de cauzalitate între utilizarea social media și faptul că tinerii au rezultate mai proaste în ceea ce privește sănătatea mintală. Un raport recent al Academiilor Naționale de Știință a evaluat peste 300 de studii și a constatat că cercetările, citez, "nu au susținut concluzia că social media cauzează schimbări în sănătatea mintală a adolescenților și, de asemenea, a sugerat că social media poate oferi beneficii pozitive semnificative atunci când tinerii o folosesc pentru a se exprima, a explora și a se conecta cu ceilalți."", a spus el. 

"Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm cercetările și să le folosim pentru a ne informa foaia de parcurs. Asigurarea siguranței oamenilor a fost o provocare încă de la începuturile internetului. Pe măsură ce infractorii își evoluează tacticile, noi trebuie să ne evoluăm apărarea pentru a ne conforma cu forțele de ordine pentru a găsi actorii răi și a ajuta la aducerea lor în fața justiției. Dar realitatea dificilă este că, indiferent de cât de mult investim sau de cât de eficiente sunt instrumentele noastre, întotdeauna sunt mai mulți. Întotdeauna mai sunt mai multe de învățat și mai multe îmbunătățiri de făcut." 

"Avem în jur de 40.000 de angajați în total care se ocupă de siguranță și securitate. Am investit peste 20 de miliarde de dolari în acest domeniu din 2016, inclusiv aproximativ 5 miliarde de dolari numai în ultimul an. Avem multe echipe dedicate siguranței copiilor în toate cele trei domenii și în multe alte domenii", a spus Zuckerberg. "Părinții ar trebui să aibă ultimul cuvânt în ceea ce privește aplicațiile potrivite pentru copiii lor și nu ar trebui să fie nevoiți să își încarce de fiecare dată ID-ul. Pentru asta sunt magazinele de aplicații". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel