10 companii ale statului au pierdut peste 3 miliarde de lei în 2019

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Printre companiile aflate în pierdere se numără și Complexul Energetic Oltenia
Printre companiile aflate în pierdere se numără și Complexul Energetic Oltenia
Cele mai neprofitabile 10 companii controlate de stat au adunat pierderi de peste 3 miliarde de lei numai în 2019, arată cele mai recente date publice agregate de ZF.

Cumulat, cele 10 companii au 68.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 10 miliarde de lei.

Cu subvenţii masive de la bugetul de stat, mai ales pentru companiile de transport, dar şi ajutoare de stat, cinci din 10 cele mai importante companii deţinute integral de guvernul român sunt pe pierdere: CFR Călători, Tarom, CFR Marfă, CFR SA şi Metrorex. Premierul Florin Cîţu a avertizat companiile de stat care sunt în pierdere că, în lipsa unui plan de restructurare, riscă să le taie subvenţiile. Or, fără aceste subvenţii, companii precum Metrorex, CFR sau producătorii de energie pe bază de cărbune nu pot să supravieţuiască. Ministrul transporturilor Cătălin Drulă spune că Metrorex, spre exemplu, îşi acoperă doar 30% din cheltuieli din venituri proprii.

Pentru aceste companii, se mai pune şi problema datoriilor istorice acumulate către furnizori, creditori sau Fisc, care nu pot fi stinse din venituri proprii, iar „iertarea“ de aceste datorii, care s-a mai pus în discuţie la nivelul guvernelor anterioare, riscă să fie considerată un ajutor de stat, care ar da companiilor de stat un avantaj pe piaţă.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), producător de energie pe bază de cărbune aflat în insolvenţă, a avut în 2019 pierderi de 1,1 mld. lei, la o cifră de afaceri de 250 mil. lei. Compania, care are 4.000 de angajaţi, are datorii de circa 6 mld. lei, dintre care peste 1,6 mld. lei către ANAF.

Florin Cîțu: Aici OPRIM această HEMORAGIE a BANILOR

Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, a înregistrat pierderi de 863 mil. lei în 2019, la o cifră de afaceri de 3,1 mld. lei. Compania are 12.900 de angajaţi. La fel ca la CEH, fără intervenţia statului, producătorul de energie nu poate ieşi singur din pierderile înregistrate. La finalul anului trecut, statul român a notificat Comisia Europeană în legătură cu un plan de restructurare pentru CE Oltenia care prevede un sprijin de aproape 10 mld. lei, din care 6,5 mld. lei de la bugetul de stat.

CFR Marfă, cu pierderi acumulate în ultimii 10 ani de peste 2,5 mld. lei, a mai înregistrat un minus de 237 mil. lei în 2019, la afaceri de 675 mil. lei. În 2013, odată cu intenţia de privatizare a companiei, guvernul Ponta a anulat datorii istorice de circa 2,5 mld. lei ale operatorului feroviar, însă o decizia a Comisiei Europene de anul trecut obligă CFR Marfă să restituie suma, considerată ajutor de stat.

Tarom, compania aeriană de stat, cu pierderi în ultimii 13 ani, a mai adăugat în 2019 170 mil. lei la pierderi, cu o cifră de afaceri de 1,3 mld. lei. Compania are aproximativ 1.800 de angajaţi. Cu toate acestea, la privat se poate. Cu zboruri mult mai ieftine, puţin peste 1.000 de angajaţi şi cifră de afaceri de 2,2 mld. lei în 2019, operatorul aerian românesc low-cost Blue Air înregistra în 2019 profit de 72 mil. lei.

Între primele 10 companii din punctul de vedere al pierderilor financiare în 2019 se află şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat. Entitatea are în administrare clădirile guvernului, reşedinţele oficiale şi clădirile de protocol. Printre atribuţiile instituţiei se numără şi închirierea spaţiilor pe care le are în administrare. Cu afaceri de 306 mil. lei în 2019, regia autonomă a înregistrat în 2019 pierderi de 30 mil. lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Grafica: Mihai Ciobanu
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Stop oricăror operațiuni / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Dificil
Bursă / Foto: Freepik

pixel