Apel public pentru stabilitate economică: Mesajul lui Negrescu către Guvern
Analistul economic Adrian...
„De la izbucnirea conflictului din Ucraina și până astăzi, au intrat pe teritoriul țării noastre peste 4 milioane de cetățeni ucraineni, majoritatea beneficiind de sprijin în spiritul solidarității care a caracterizat toate acțiunile României în acest context internațional dificil. Prin Programul Operațional Capital Uman, beneficiem de 100 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, iar astăzi am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul căruia vor fi decontate cheltuielile. Vorbim de cheltuieli cu hran, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă sau servicii medicale”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Începând cu luna iulie 2022, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 pot fi finanţate, în acord cu prevederile capitolului II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2022, acţiuni care vizează acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova. Astfel, nevoile de bază ale persoanelor strămutate din Ucraina pe teritoriul României susținute de către statul român prin bugetul său la nivel naţional au putut fi parțial decontate din fonduri europene, mecanismul instituit prevăzând decontarea pe bază de cost unitar.
Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.
Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.
Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...