151 milioane de lei ajutor de stat pentru 8 companii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Viorica Dancila si Eugen Teodorovici
Viorica Dancila si Eugen Teodorovici
Opt companii vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 151,1 milioane de lei pentru proiecte de investiţii de 379,1 milioane de lei în sectorul auto, în cel alimentar, turism etc.

"Proiectele aprobate vor crea 882 noi locuri de muncă, au o valoare totală de 379,1 milioane de lei, ajutorul aprobat pentru finanţarea acestora fiind în valoare de 151,1 milioane de lei. Aceste proiecte vor contribui cu 175,4 milioane de lei la dezvoltarea regională, prin taxele şi impozitele suplimentare plătite", se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice remis miercuri AGERPRES. 

Primele acorduri de finanţare din 2019 acordate în baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie au fost semnate miercuri de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Ceremonia s-a desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului, Viorica Dăncilă. 

Companiile care primesc ajutoarele de stat:

  • Compania Coskunoz MA SRL va primi o finanţare de la stat de 39,2 milioane de lei pentru proiectul de investiţii care vizează înfiinţarea unui nou amplasament de producţie pentru fabricarea de părţi pentru structura principală a autovehiculului, respectiv subansamblu şasiu, pentru industria auto de la nivel naţional şi internaţional,

  • Maspex România SRL primeşte un ajutor de stat de 23 milioane de le pentru proiectul de extindere a activităţii prin dotarea cu două linii de producţie sucuri şi echipamentele aferente fluxului de producere sucuri şi 22,5 milioane de lei pentru extinderea activităţii de îmbuteliere apă minerală naturală plată şi carbogazificată, prin achiziţia de echipamente, 

  • Mennekes Electric SRL va beneficia de 17,6 milioane de lei pentru o investiţie de tip greenfield pentru producerea de cabluri de încărcare pentru maşinile electrice,

  • Heraeus România SRL primeşte 9,3 milioane de lei pentru extinderea capacităţii actuale de producţie pentru plăci cu circuite imprimate pe substrat ceramic,

  • Electroprecizia Electrical Motors SRL - 7,5 milioane de lei pentru extinderea capacităţii de producţie,

  • CIA Aboliv SA - 3,8 milioane de lei tot pentru un proiect care vizează extinderea capacităţii existente ca urmare a creşterii pe piaţa internă de produse crud uscate,

  • Nymphaea Resorts SRL - 22,1 milioane de lei pentru construirea unei noi structuri de primire turistică cu funcţiuni integrate de cazare, alimentaţie şi agrement, de tip hotel 4* în municipiul Oradea,

  • Rossini Sleeve Tehnologies SRL - 6,1 milioane de lei pentru extinderea capacităţii de producţie de tuburi baze din fibră de sticlă şi materiale compozite (sleev-uri) pentru piaţa imprimării flexografice şi rotocalc a ambalajelor flexibile cu ajutorul tiparului. 


"Semnarea celor nouă proiecte se încadrează în politica Guvernului de încurajare a investiţiilor cu impact major în economie. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, anul 2019 va fi anul dedicat investiţiilor. De aceea, am prevăzut în buget cele mai mari alocări de la deschiderea schemei până în prezent, astfel încât, toţi cei care vor sa investească în economia românească să o poată face", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. 

Ministerul Finanţelor Publice administrează schema de ajutor de stat, instituită prin H.G. nr.807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor cu impact semnificativ în economie prin finanţarea activelor corporale şi necorporale aferente proiectelor de investiţii. 

În Legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 miliarde de lei, ceea ce presupune finanţarea unor proiecte de investiţii de cel puţin 4 miliarde de lei, precizează MFP. 

"Cererile de acord pentru finanţare se depun şi se analizează în sesiune continuă. În situaţia în care bugetul alocat schemei se epuizează, MFP va asigura la rectificarea bugetară sumele necesare, astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanţare pentru implementare. Pentru a facilita accesul la finanţare pentru cât mai multe proiecte de investiţii cu impact major în economie, MFP a adoptat o serie de modificări de flexibilizare şi simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, una dintre cele mai importante este diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiţii eligibile la 1 milion de euro", se mai arată în comunicatul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel