2,8 miliarde €, din licitația frecvențelor 5G, în Franța
Autor: Matei Ion
Data publicării:
după prima centralizare a informaţiilor primite în cadrul consultării derulate recent erau 1.600 de astfel de localităţi.
după prima centralizare a informaţiilor primite în cadrul consultării derulate recent erau 1.600 de astfel de localităţi.
Licitaţiile de atribuire a frecvenţelor 5G pentru operatorii francezi de telecomunicaţii s-au încheiat joi, ducând la aproape 2,8 miliarde de euro sumele strânse de statul francez de pe urma acestei operaţiuni, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Sursele au mai spus că Orange a obţinut patru blocuri de frecvenţe, SFR trei blocuri, Bouygues Telecom şi Iliad câte două blocuri de frecvenţe fiecare.

Licitaţia organizată de Arcep, Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa, a vizat 11 blocuri de frecvenţe de câte 10 Megahertz (MHz), sau 110 MHz în total, care au fost scoase la vânzare pentru un preţ minim de 70 milioane de euro fiecare.

După 17 runde de oferte, care s-au derulat de-a lungul a trei zile, preţul final al unui singur bloc de frecvenţe a ajuns joi la 126 milioane de euro. Ţinând cont de faptul că statul francez a strâns anterior 1,4 miliarde de euro cu prilejul atribuirii la licitaţie a patru blocuri de frecvenţe de 50 de MHz, aceasta înseamnă că preţul total pentru întregul spectru de frecvenţe este de 2,8 miliarde de euro, au precizat sursele citate de Reuters.

5G. O piață cu puțini concurenți dar cu o miză uriașă

În România, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îşi propunea anterior să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G în ultimul trimestru din 2020. Cu toate acestea, la mijlocul lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreşedinte Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a declarat că acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul acestui an, chiar şi în cel mai optimist scenariu.

Potrivit planului de acţiuni adoptat de ANCOM la începutul lunii martie, până la sfârşitul trimestrului III din acest an, arbitrul pieţei telecom şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie. Organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată în ultimul trimestru al anului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...


pixel