Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Oamenii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile. În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Scăderea puterii de cumpărare îi va face pe mulţi giurgiuveni să renunţe la carnea de miel pentru masa de paşte. În județul Giurgiu, prețul kilogramului de miel a ajuns la 55 leu/kg, motiv pentru care puțini se vor încumenta să mai cumpere acest sortiment de carne.
Unii crescători spune că după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut, aceștia sperând că anul acesta să poată vinde cu 35 - 40 lei kilogram.
Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.
Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat, acesta fiind prețul la care găsim carnea de miel în piețe.
În marile magazine însă, În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și peste 70 de lei pe un kilogram.
România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa. Valorile de la începutul lui 2019 erau apropiate de media europeană și cât plăteau, pe aceleași produse, bulgarii și nemții, țări cu niveluri de consum mai ridicate decât la noi. În acelaşi an, avem un prag de creștere a prețului în februarie-martie, cu o lună și ceva înainte de sărbători. Și e evident că această ajustare a devenit tradiţie. Se repetă aici în 2020 și în 2021, dar cea mai spectaculoasă scumpire a fost anul trecut pe vremea aceasta. De fiecare dată, curba are un regres aproape insesizabil, așa că mielul costă acum dublu, față de momentul inițial. În condiţiile, în care România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania, notează ProTv.
În prezent, românii mănâncă, în medie, trei kilograme de carne de oaie și miel pe an, de trei-patru ori mai puțin decât popoarele orientale. Nu-i de mirare că magazinele cu specific turcesc, arăbesc sau iranian sunt singurele cu vânzări constante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...