Cu 7,2 miliarde de dolari încasate din licitații și 1,2 miliarde de dolari din vânzări private, Christie's s-a descurcat, în 2022, mai bine decât anul trecut, când cifra finală nu a depășit 7,1 miliarde de dolari, după scăderea din 2020 provocată de pandemia de Covid-19, care a împiedicat casele de licitații să funcționeze normal.
Pentru directorul general al Christie's, Guillaume Cerutti, această performanță afișată "în ciuda contextului dificil" marcat de războiul din Ucraina și inflația galopantă, nu are decât o singură explicație: "rezistența piețelor obiectelor de artă și ale produselor de lux, dar și prin succesul remarcabil de care s-au bucurat mai multe colecții importante" scoase la vânzare, "printre care și neuitata Paul Allen", după numele cofondatorului Microsoft, decedat în 2018.
Pe 9 și 10 noiembrie, această colecție alcătuită din 155 de opere, care punctează 500 de ani de istorie a artei, a atins suma record de 1,62 miliarde de dolari.
Într-o seară memorabilă la Rockefeller Center din Manhattan, New York, cinci opere de artă au depășit pragul de 100 de milioane de dolari, printre care un Cézanne, un Van Gogh și un Gauguin. Iar în mai 2022, un portret celebru al lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol a atins recordul pentru cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută la licitație (195 de milioane de dolari), tot la casa Christie's din New York.
Cu toate că, în 2022, numărul cumpărătorilor din America de Nord și de Sud a crescut cu 5% față de 2021 (de la 35% la 40%), iar cei din regiunea Asia-Pacific au scăzut (de la 31% la 26%), "cumpărătorii asiatici au fost absolut cruciali pentru rezultatul" înregistrat de colecției Allen, a declarat directorul general al companiei controlate de holdingul Artemis al miliardarului francez François Pinault.
Potrivit Christie's, cifrele bune sunt stimulate de "noua generație de colecționari: 35% dintre cumpărătorii din 2022 au fost nou intrați în această industrie, iar 34% dintre ei erau "millenials" (născuți în anii '80 și '90).
Citește și Licitație senzațională de artă: Seara tuturor recordurilor la Christie's
"Asia-Pacific are cea mai rapidă creștere a numărului de noi colecționari", a adăugat casa de licitații. Cerutti a precizat că mașinile și bunurile imobiliare nu au fost incluse în rezultate.
Cu vânzări mai puțin spectaculoase, Sotheby's, deținută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a anunțat totuși săptămâna trecută previziuni de vânzări record de 8 miliarde de dolari (7,3 miliarde de dolari în 2021), cifre care includ artă, bunuri de lux, reședințe și mașini de epocă.
De asemenea, casa de licitații a precizat că baza sa de clienți din Asia "crește rapid" și că colecționarii de acolo "cheltuiesc în medie mai mult pe persoană".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...