24% din locuințe sunt asigurate dar PAID avertizează asupra zonelor vulnerabile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Crește numărul locuințelor asigurate
Crește numărul locuințelor asigurate
Gradul de acoperire prin asigurări obligatorii pentru locuințe a ajuns la 24% însă PAID avertizează asupra zonelor vulnerabile

Numărul locuințelor asigurate prin polițele obligatorii (PAD) a atins 2,33 milioane în luna octombrie 2024, marcând un grad de acoperire de 24% din totalul locuințelor din România, conform declarațiilor lui Cosmin Tudor, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Aceasta este cea mai ridicată rată de acoperire de la lansarea programului în 2010.

Discrepanțe regionale și provocări

Deși acoperirea generală a crescut, PAID atrage atenția că zonele cu risc ridicat, cum ar fi cele traversate de Dunăre, continuă să înregistreze un număr scăzut de asigurări: doar 1 din 10 locuințe beneficiază de protecție financiară.

„Pentru a depăși nivelul actual, este necesară implicarea autorităților locale. Obligația legală a primăriilor de a informa proprietarii neasigurați poate aduce o schimbare semnificativă în reziliența comunităților,” a explicat Cosmin Tudor.

Evoluția polițelor PAD

La finalul lunii octombrie 2024, numărul polițelor active a crescut cu 17,86% față de aceeași perioadă a anului precedent, când erau înregistrate 1,98 milioane de polițe. Majoritatea polițelor active sunt încheiate în mediul urban (71,6%), restul de 28,4% fiind în mediul rural.

Distribuția polițelor pe tipuri de locuințe este dominată de cele de tip A (94,1%), urmate de locuințele de tip B (6,9%). În funcție de regiuni, Transilvania (20,9%), Muntenia (19,7%) și București (18,5%) conduc la numărul de polițe active, în timp ce Maramureș (3,3%) și Bucovina (3,5%) sunt la coada clasamentului.

Costul și beneficiile poliței PAD

Costul unei polițe PAD este de 130 de lei/an pentru locuințele de tip A (cu o sumă maximă asigurată de 100.000 lei) și de 50 euro/an pentru locuințele de tip B (cu o sumă maximă asigurată de 50.000 lei). Polițele acoperă riscuri majore, precum cutremurele, inundațiile și alunecările de teren, oferind protecție financiară esențială în cazul dezastrelor naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel