25.000 lei pensie specială, dar reforma întârzie! Bruxelles-ul așteaptă: PNRR în pericol?

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Pensii speciale / Foto: Freepik
Pensii speciale / Foto: Freepik
Judecătorii și procurorii rămân categoria cu cele mai mari pensii de serviciu. Costul pentru bugetul de stat rămâne uriaș

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a ajuns, în luna aprilie 2025, la 11.637 de persoane, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Comparativ cu luna martie, numărul este în creștere ușoară, cu 35 de persoane. Din total, 7.871 de pensionari primesc aceste pensii și prin sistemul contributiv, adică din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), restul fiind acoperit direct de la bugetul de stat.

Judecătorii și procurorii, pe primul loc la sume încasate

Cei mai mulți beneficiari provin din rândul magistraților, în baza Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor. 5.624 de foști magistrați primesc pensie de serviciu, dintre care 2.568 beneficiază și de contribuții din BASS.

Aceștia încasează și cele mai mari sume: pensia medie este de 25.214 lei, dintre care 21.994 lei sunt acoperiți din bugetul de stat, iar 7.428 lei din sistemul de asigurări sociale. Practic, mai bine de 87% din valoarea pensiei este suportată de la bugetul general, adică din taxele tuturor contribuabililor.

Personalul din diplomație și Parlament, cu pensii între 6.000 și 7.000 lei

Următoarea categorie ca număr de beneficiari este cea a membrilor Corpului diplomatic și consular al României, în baza Legii nr. 216/2015. În aprilie, 802 persoane beneficiau de această pensie, din care 702 și din BASS, pensia medie fiind de 6.909 lei, cu 3.015 lei plătiți direct de la bugetul de stat.

În cazul funcționarilor publici parlamentari (Legea 215/2015), 882 de persoane au beneficiat de pensii speciale, dintre care 657 cu contribuție și din BASS. Pensia medie în acest caz a fost de 6.137 lei, iar 3.535 lei au venit din bugetul de stat.

Personalul aeronautic, pensii de peste 12.000 lei

Un alt segment cu pensii speciale generoase este cel al personalului aeronautic civil navigant profesionist, în baza Legii 83/2015. Aici figurează 1.364 de beneficiari, toți având pensii de serviciu prin BASS. Valoarea medie a pensiei este de 12.992 lei, dintre care 8.017 lei provin din bugetul de stat.

Pensii speciale și pentru Curtea de Conturi și grefieri

Un număr de 674 de pensionari, foști angajați ai Curții de Conturi, primesc pensii de serviciu, aproape toți (673) cu contribuție și din sistemul public. Pensia medie în acest caz este de 10.040 lei, cu 2.192 lei plătiți din bugetul de stat.

De asemenea, 2.291 de persoane primesc pensii de serviciu în baza Legii 130/2015, privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete. 1.907 dintre aceștia au și pensie din BASS. Pensia medie: 6.616 lei, din care 3.791 lei sunt suportați de stat.

Reforma pensiilor speciale: încă nu este inclusă în tranșa II din PNRR

În contextul discuțiilor despre sustenabilitatea sistemului și presiunile venite din partea Comisiei Europene, instituția de la Bruxelles a transmis clarificări importante. Potrivit unui comunicat recent, reforma pensiilor speciale – jalonul 215 din PNRR – nu este cuprinsă în a doua cerere de plată, aflată încă în evaluare, ci va fi inclusă abia în a treia cerere de plată.

Astfel, încă nu există o întârziere formală în privința plății celei de-a doua tranșe, după cum informează oficial Comisia Europeană. Cu toate acestea, reformarea sistemului de pensii speciale rămâne una dintre condiționalitățile esențiale pentru continuarea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sistemul, tot mai costisitor

În timp ce numărul total al beneficiarilor de pensii de serviciu rămâne relativ constant, valoarea totală a sumelor plătite de la bugetul de stat continuă să crească, în special în cazul categoriilor unde pensia depășește cu mult salariul mediu din economie. Acest sistem este frecvent criticat pentru inechitatea sa, întrucât se bazează parțial sau integral pe finanțarea din bani publici, fără o legătură clară cu contributivitatea.

Deși subiectul a fost declarat prioritar de toate guvernele din ultimii ani, reforma reală a pensiilor speciale întârzie, iar presiunea externă – în special din partea Bruxelles-ului – rămâne principalul motor al schimbării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului
Freepik.com

pixel