Noi modificări şi completări ale Codului fiscal, decise joi de Guvern
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
De la începutul acestui an, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 35%, iar mulți economiști cred că metalul galben va rămâne pe același trend ascendent și în continuare. Așa văd lucrurile, spre exemplu, analiștii Goldman Sasch, care au prezis că aurul va ajunge la 3.000 dolari pe uncie până la sfârșitul anului 2025, adică o creștere de 8,7% față de prețul actual.
Banca a evidențiat 3 factori principali care ar urma să susțină această evoluție celui mai căutat activ refugiu.
1. Cererea puternică din partea băncilor centrale va continua, chiar dacă banca anticipează o încetinire a ritmului de achiziții anul viitor. Ele s-au accelerat pe fondul impunerii de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, după ce a invadat Ucraina.
Unele țări au interpretat situația creată de agresiunea Kremlinului drept un avertisment, un semn că trebuie grăbit procesul de diversificare a rezervelor valutare, ceea ce a condus la o cerere puternică pentru metalul galben.
„Credem că achizițiile băncilor centrale se vor modera până la un ritm lunar de 30 de tone – aproximativ o treime față de volumul de 85 de tone înregistrat în 2022, dar structural mai mare decât ritmul mediu lunar de 17 tone înainte de înghețarea rezervelor Rusiei”, au scris analiștii americani.
2. Reducerea ratelor dobânzilor din SUA va stimula treptat deținerile ETF-urilor garantate cu aur. Goldman Sachs se așteaptă ca Rezerva Federală să readucă rata fondurilor federale în intervalul 3,25% - 3,5% până la jumătatea anului 2025. Ținând cont că aurul nu generează dobânzi, relaxarea politicii monetare crește în general competitivitatea aurului. Într-adevăr, metalul galben este penalizat în comparație cu alte active purtătoare de dobândă atunci când ratele sunt ridicate.
3. Investitorii în valori refugiu vor avea mai multe motive să continue să investească în aur, în fața preocupărilor geopolitice și inflaționiste. Banca anticipează că această situație s-ar putea normaliza pe măsură ce incertitudinea va scădea după alegerile americane, ceea ce ar putea duce la riscul unei scăderi a prețului aurului pe termen scurt.
Cu toate acestea, analiștii subliniază că aurul va rămâne o acoperire atractivă pe termen lung pe fondul unei potențiale escalade a tensiunilor ulterioare în domenii precum disputele comerciale, amenințările la adresa independenței Fed, temerile legate de datoria SUA și posibilitatea unei viitoare recesiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Inflaţia anuală este prognozată...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...
Marele sindicat german nu...
Lockheed Martin şi compania...
În urrnă cu zece ani, Viktor...
Un număr de 724 de solicitanţi...