300.000 de tone de uraniu de la Ștei, luate de ruși în contul ”despăgubirilor de război”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mina de uraniu de la Ștei
Mina de uraniu de la Ștei
În zece ani, rușii au cărat din România 300.000 de tone de minereu de uraniu, în contul ”despăgubirilor de război”. Cel mai bogat zăcământ de uraniu a fost descoperit la începutul anilor 50, lângă satul Ștei din județul Bihor, unde rușii au ridicat un oraș de la zero.

Interesul sovieticilor era atât de mare la Ștei că au reușit să ridice un oraș întreg în numai 4 ani, din 1952 în 1956. Au construit zeci de blocuri și barăci de locuit, un palat administrativ, cinci cinematografe, trei ringuri de dans, două școli, o bază sportivă, restaurant și magazine. Printr-un decret, Șteiul devine oraș în ianuarie 1956 iar doi ani mai târziu i se schimbă numele și devine Dr. Petru Groza. Exploatarea era militarizată și păzită cu arma în mână de soldații sovietici.

Rușii au angajat lucrători români, de la mineri, la ingineri de foraj și laboranți, pentru a asigura tot fluxul tehnologic necesar exploatării. Unul din inginerii care a lucrat în anii aceia la Ștei, spunea că minereul era atât de bogat în uraniu încât rușii îl cărau cu trenurile, cu steril cu tot.

După 10 ani de exploatare intensivă, sovieticii și-au făcut suma, și-au făcut bagajele și au plecat, cu tot cu cel mai bogat zăcământ de uraniu, probabil din lume.

Citește și: Nuclearelectrica, verificată dacă a cumpărat legal uraniul

Mai târziu, spre sfârșitul anilor '70, Ilie Verdeț, premier la vremea respectivă, spunea: ”Dacă am fi vândut uraniul de la Ștei, România ar fi avut șoselele pavate cu dolari”.

Exploatarea a rămas, dimpreună cu orașul și oamenii care au venit aici care de unde. După revoluție, mina a fost închisă fiind declarată nerentabilă iar orașul a intrat într-o oarecare paralizie fiind înviorat un pic numai de investițiile fraților Micula.

Cu toate că mina de uraniu este închisă, aici există la ora actuală mai multe licențe de explotare, conform datelor de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pentru diverse minereuri și metale rare precum: bismut, wolfram, molibden, minereu polimetalic, și auro-argentifere cât și Skarn Wollastonitic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel