Noi modificări şi completări ale Codului fiscal, decise joi de Guvern
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care în același timp să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.
Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:
instituții de învățământ superior de stat și particulare;unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.
Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.
Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de min. 12 luni și max. 21 luni. Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de min. 12 luni și max. 24 luni. Atenție, subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.
Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului.
De asemenea, menționăm că modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ.
Ghidul programului poate fi consultat aici.
Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni:
pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).
„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Inflaţia anuală este prognozată...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...
Marele sindicat german nu...
Lockheed Martin şi compania...
În urrnă cu zece ani, Viktor...