"40 de lucuri de făcut pentru a crește economia și societatea digitală în România". Asociația H.appyCities, plan pentru a urmări imlementarea programului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Asociația H.appyCities a lansat la începutul lunii septembrie 2022 documentul de analiză „Economia digitală și Societatea în România”, care și-a dorit să ofere să ofere o imagine detaliată a situației digitalizării României, atât în contextul larg european, cât și făcând paralele cu cel specific unor țări ce pot constitui exemple de bună practică pentru scorul României măsurat prin Digital Economy and Society Index (DESI) al Comisiei Europene.

Pe baza acestui document, Asociația H.appyCities a lansat în luna septembrie o serie de serie de întâlniri lunare dedicate urmăririi progresului digitalizării României, ca parte a proiectului Digital Economy and Society Hub (DES Hub) pe care Asociația H.appyCities îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Scopul acestor întâlniri a fost găsirea celor mai bune soluții care să ducă la creșterea României în DESI. Au avut loc 5 întâlniri tematice la care au luat parte reprezentanți ai administrației publice, ai mediului de afaceri, ai celui academic și ai societății civile ce au identificat, printr-un proces colaborativ, posibile soluții pentru creșterea gradului de digitalizare. Acestea au fost cuprinse sintetic în documentul de față.

În continuare, autorii îşi propun ca, prin același mecanism cooperativ, să urmărească, timp de un an, progresul și implementarea acțiunilor agreate.

Documentul de față reprezintă rezultatul procesului colaborativ de reflecție și propuneri de soluții pentru creșterea scorului României în DESI rezultat în urma întâlnirilor avute în cadrul DES Hub. Punctele de vedere exprimate în acel cadru au fost completate de un proces de consultare extins prin care s-a urmărit validarea și completarea acestora.

Trebuie spus încă de la început că tot acest efort nu a putut ignora nevoia de a adresa mai larg problemele legate de economia digitală și societatea în România, dincolo de strict dimensiunile și cadrul de măsurare oferit de DESI. Au fost, așadar, luate în seamă și cuprinse în document și acele propuneri care au țintit rezolvarea unor probleme ce țin de coordonarea la nivel de viziune sau acțiuni ce țin de un nivel mai înalt de decizie.

Pentru coerență dar și pentru a oferi un instrument ușor de urmărit, am ales organizarea propunerilor pe două dimensiuni: timp (acțiuni pe termen scurt, mediu și lung) și anvergură (viziune, execuție, implementare), transmit cei de la Asociația H.appyCities.

 

Măsurile propuse au adresat fiecare dimensiune a DESI. În rezumat ele urmăresc:


• Pentru capitalul uman, sunt propuse măsuri precum desemnarea unui coordonator al transformării digitale în fiecare minister, crearea unui program de ambasadori digitali și implicarea Poștei Române în alfabetizarea digitală. Scopul este de a îmbunătăți competențele digitale ale cetățenilor și de a promova beneficiile folosirii tehnologiei prin campanii media;


• În ceea ce privește conectivitatea, sunt propuse măsuri pentru creșterea încrederii în serviciile online și atractivitatea acestora, precum apariția unui serviciu DNS gratuit și introducerea unui sistem de confirmare certă a atributelor unui IP;


• Pentru utilizarea tehnologiilor digitale în România sunt propuse măsuri în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale în IMM-uri prin implementarea unui sistem de bonificații, precum și alte măsuri care să centralizeze și să gestioneze sursele de finanțare europeană, să dezvolte un program de scalare, să îmbunătățească interacțiunea cu administrația publică prin API;


• Pentru serviciile publice digitale sunt propuse măsuri prin care să se realizeze o analiză a impactului asupra DESI, să evalueze impactul fondurilor structurale, să diversifice oferta de servicii publice digitale, să implice toate nivelurile decizionale, să actualizeze și operaționalizeze catalogul de servicii publice digitale și să dezvolte o strategie de guvernanță a datelor;

 

"Pentru îndeplinirea lor este însă nevoie de un efort considerabil, atât la nivel de conducere politică și administrativă cât și la nivel de implementare. Conștienți fiind de acest lucru, ne propunem ca același cadru colaborativ să fie orientat nu numai spre urmărirea progresului cât și spre identificarea blocajelor și oferirea de soluții printr-un mecanism cât se poate de transparent de colaborare.

Credem că numai așa, prin schimbarea acestui mod de lucru, poate fi accelerată dezvoltarea economiei digitale și, implicit, crearea unui cadru de dezvoltare al României conectat la viitor", se arată în documentul care poate fi studiat în detaliu aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel