46 de miliarde de euro pentru România, prin Politica de Coeziune 2021-2027. Anunţul ministrului Boloş

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Politica de Coeziune 2021-2027 aduce României 46 de miliarde de euro, anunţă ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Programele operaţionale ale Politicilor de Coeziune 2021- 2027 aduc României 46 de miliarde de euro pentru investiţii în spitale mai sigure, reţele de transport, modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare şi sprijin pentru oamenii de afaceri, a declarat, luni, la Iaşi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Declaraţia a fost făcută în timpul lansării programelor naţionale aferente Politicilor de Coeziune 2021-2027, eveniment la care au mai fost prezenţi comisarii europeni Nicolas Schmit şi Elisa Ferreira şi ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cu acest prilej, ministrul Marcel Boloş a subliniat importanţa Politicii de Coeziune. El a afirmat că "acest instrument este cea mai importantă politică europeană de investiţii care vine să imobilizeze resurse financiare, fiind un vector pentru crearea de locuri de muncă, creştere economică şi dezvoltare, pentru toate regiunile României şi oraşele din Uniunea Europeană".

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat totodată şi beneficiile aduse României de Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

"Politica de Coeziune a adus României competitivitate economică, evoluţia PIB-ului fiind puternic crescătoare: 58,1 %, iar productivitatea muncii înregistrând o creştere semnificativă, de peste 64%. Este limpede că sprijinul oferit de fondurile europene a contribuit substanţial la aceste cifre. Ne aşteptăm ca proiectele pe care le avem contractate până la finele anului 2021 să inducă o creştere economică cu 23% mai mare pentru finalul acestui an", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Acesta a afirmat totodată că procesul de programare a fost unul foarte complex şi cu multe provocări.

"Am conturat 16 programe: 8 naţionale şi 8 regionale, în baza analizei decalajelor şi a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii serviciilor şi nevoilor. Am consolidat parteneriatul cu societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic, precum şi cu autorităţile regionale şi locale", a declarat ministrul Boloş.

El a amintit că în stabilirea orientărilor strategice de dezvoltare a fost avută în vedere "o abordare integrată a nevoilor specifice regiunilor şi teritoriilor, prin asigurarea unui echilibru între intervenţiile susţinute la nivel naţional şi cele la nivel regional".

"Am pus accent pe sinergia resurselor de finanţare. Aici mă refer atât la perioada de programare 2014-2020, perioada de programare 2021-2027, cât şi la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, pentru a asigura predictibilitatea oportunităţilor de finanţare şi pentru a atinge obiectivele de absorbţie a fost elaborat pentru perioada de programare 2021-2027 calendarul orientativ de lansare a cererilor de propuneri planificate pentru anul 2023, pentru programele finanţate prin Politica de Coeziune 2021-2027. Tratăm cu seriozitate nevoia de simplificare şi abordare unitară în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027. În acest sens, efectuăm demersurile accesului facil, transparent, nediscriminatoriu, competitiv şi simplificat", a mai afirmat Marcel Boloş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx

pixel