Adrian Câciu: ”600 mil. €, alocați pentru digitalizarea sistemului de sănătate”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Sistemul de sănătate are alocate aproximativ 600 de milioane de euro pentru digitalizare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fondurile urmând să fie utilizate pentru implementarea unor soluţii precum sistemul PIAS, telemedicina, eHealth şi digitalizarea unităţilor spitaliceşti, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la conferinţa "Romanian Cyber Care Health - siguranţă şi încredere pentru pacienţi".

"Provocare cea mai mare va fi digitalizarea sistemului de sănătate, în întreg şi pe părţi. La acest moment, dacă ne uităm, nu am o fişă a pacientului care să poată fi accesată de la un nivel, bineînţeles securizat, astfel încât să ştim despre acel pacient toată diagnoza lui, de la naştere până în prezent.(...) Legat de bani este pentru prima oară că România are atâţia bani la dispoziţie încât să dea Dumnezeu să poată să-i cheltuiască. Dacă discutăm de sistemul de sănătate, în întregul lui, nu a avut niciodată la dispoziţie din fonduri europene, vorbesc aici de PNRR şi de Programul de Sănătate - 5 miliarde de euro. Evident, pe zona de digitalizare avem undeva alocate aproape 600 de milioane de euro din PNRR către Ministerul Sănătăţii, care se duc atât pe sistemul de telemedicină e-Helth, dar şi pe digitalizarea a 60 de unităţi spitaliceşti din subordinea Ministerului Sănătăţii", a spus Câciu.

El a subliniat că va trebui să avem un sistem total nou, un sistem digital care să aibă corespondent cu fiecare, de la medicul de familie până la fiecare spital, până fiecare unitate pre spitalicească şi completat inclusiv cu date care vin de la beneficiari, de la Asociaţia Pacienţilor, şi de la cei care pot asigura furnizarea de medicamente, dar şi de dotări.

"Deci sunt provocări care trebuie realizate într-un decurs, vă şi spun un termen: 2026. Noi discutăm şi este foarte important (...) pentru prima oară, aşa mi se pare mie, poate greşesc, toată lumea vrea să stea la masă şi să rezolve această situaţie. Poate până acum, de multe ori fiecare a fost pe o anumită baricadă şi poate de aceea nici s-au găsit soluţiile. Simt că toate părţile implicate vor să fie parte a acestui proces de reformare până la urmă, pentru că e o reformă în domeniul sănătăţii", a punctat Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel