A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Cu toate acestea, în cazul unei eventuale recesiuni, 73% dintre respondenți declară că ar îngheța angajările. Alte opțiuni luate în considerare într-un astfel de scenariu includ dezvoltarea abilităților angajaților, ajustarea produselor și serviciilor pentru a se concentra doar pe cele eficiente din punct de vedere al costurilor, creșterea prețurilor, reducerea pachetelor de compensații și beneficii, investiții în eficiența energetică, programul mai scurt de lucru sau creșterea numărului de ore de lucru de acasă pentru a reduce costurile cu energia.
Principalul obstacol în recrutare este reprezentat de așteptările salariale nerealiste ale candidaților. Aproximativ 90% dintre liderii români întâmpină dificultăți în găsirea candidaților cu experiența de lucru necesară în industria lor. Raportul menționează că în acest an se așteaptă ca 33% dintre respondenți să crească numărul de angajați, în timp ce 50% nu vor face angajări, iar 6% anticipează o scădere a numărului de angajați. Domeniile care necesită cel mai mare volum de angajări sunt IT&C, producție și FMCG.
Aproape jumătate dintre companiile care au poziții deschise în acest an fac angajări datorită creșterii afacerii, dar și din motive precum nevoia de noi competențe în organizație, diversificarea afacerii și fluctuația de personal.
Candidații sunt căutați în principal în departamentele de vânzări și IT, în timp ce departamentele de marketing/comunicare (tradiționale), vânzări și achiziții reprezintă provocări în găsirea candidaților. Respondenții estimează că în 2023 aproximativ 46% dintre liderii din diverse industrii din România se așteaptă la o creștere a volumului vânzărilor produselor sau serviciilor, în timp ce 29% consideră că acestea vor rămâne stabile și 9% anticipează o scădere.
Potrivit studiului Randstad România HR Trends 2023, gestionarea creșterii costurilor salariale cauzate de inflație reprezintă cea mai mare provocare pentru mai mult de jumătate dintre liderii români. Aceasta este urmată de gestionarea costului mai mare al desfășurării afacerilor din cauza inflației (55%) și de pierderea candidaților ca rezultat al inflației salariale (44%).
Alte provocări identificate includ gestionarea costurilor ridicate cu energia (36%), gestionarea costurilor neprevăzute (30%), menținerea activităților operaționale ale afacerii (22%), menținerea relațiilor cu clienții și furnizorii (20%), menținerea marjelor comerciale (19%), creșterea securității digitale (17%), asigurarea proceselor și garantarea productivității (16%), precum și gestionarea creșterii extraordinare a afacerii (15%).
În anul 2023, implicarea oamenilor devine principala provocare în managementul resurselor umane. Conform studiului Randstad HR Trends 2023, companiile identifică următoarele aspecte ca fiind provocări în ceea ce privește forța de muncă: menținerea angajaților implicați (63%), atragerea talentelor (62%), gestionarea așteptărilor privind compensațiile și beneficiile (58%), păstrarea performerilor de top și dezvoltarea liderilor talentați (57%), gestionarea cifrei de afaceri ridicate (32%), consolidarea brandului de angajator (32%), deficitul de talente locale (32%), gestionarea deficitului de competențe (31%), angajarea de noi membri în echipă (29%), asigurarea sănătății mentale a angajaților (21%), și alinierea programului de lucru flexibil cu nevoile afacerii (13%).
Pentru a gestiona aceste provocări legate de resurse umane, majoritatea companiilor respondente intenționează să implementeze programe de formare (76%), să crească salariile (57%), să ofere opțiuni de lucru mai flexibile pentru angajați (37%), să ofere pachete de beneficii personalizate (33%), să angajeze talente din alte țări (24%), să utilizeze într-o măsură mai mare contractorii angajați extern (15%), să externalizeze funcțiile de afaceri (6%) și să facă angajări în regim part-time (4%).
Majoritatea companiilor respondente sunt dispuse să implementeze programe de formare (76%) pentru a gestiona provocările legate de resurse umane menționate mai sus. Acestea sunt urmate de creșterea salariilor (57%), oferirea de opțiuni de lucru mai flexibile pentru angajați (37%), pachete de beneficii personalizate (33%), angajarea de talente din alte țări (24%), creșterea utilizării contractorilor angajați extern (15%), externalizarea funcțiilor de afaceri (6%) și angajările în regim part-time (4%).
Piața forței de muncă este dominată de munca flexibilă, fie hibridă, fie complet la distanță. Conform sondajului, 82% dintre respondenți consideră că o săptămână de lucru de 4 zile este dificil de gestionat, doar 3% intenționează să o implementeze pentru a-și sprijini angajații în îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea personală, iar 13% intenționează să o testeze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...