86.826 este numărul multinaționalelor din România. Ce țările le controlează

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ţărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), remis vineri AGERPRES.

Conform INS, în România, în anul 2021, au fost identificate 91.760 grupuri de întreprinderi, din care 4.934 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 86.826 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (562 controlate din interior, respectiv 86.264 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional, în anul 2021, 4.934 erau rezidente, peste 5% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităţi legale.

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate şi identificate în România, 14.820 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 71.444 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Potrivit INS, cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului.

În anul 2021, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 33% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea F - Construcţii - 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea C - Industria prelucrătoare - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea L - Tranzacţii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 19%; secţiunea C - Industria prelucrătoare - 11%; secţiunea F - Construcţii - 11%; secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 11%; secţiunea S - Alte activităţi de servicii - 9% din totalul grupurilor de întreprinderi.

De asemenea, în România, în anul 2021, un procent de 28,3% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.

În întreprinderile controlate din top 10 ţări, în anul 2021, şi-au desfăşurat activitatea 21,1% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2021 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,1%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (9,3%), în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 4,8% din salariaţi se regăsesc în secţiunea C - Industria prelucrătoare, 2,5% se regăsesc în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,3% se regăsesc în secţiunea J - Informaţii şi comunicaţii. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea C - Industria prelucrătoare (3,9%) şi secţiunea J - Informaţii şi comunicaţii (2,5%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel