93% dintre localitățile din mediul rural nu sunt conectate la rețeaua de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), împreună cu Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), au lansat studiul ”Oportunitatea gazelor naturale în sectorul rezidențial din România”.

Raportul reprezintă o cuprinzătoare cercetare despre potențialul gazului natural de a contribui la remedierea sărăciei energetice în România și își propune să atragă atenția asupra acestei problematici complexe de ordin economic și social, care afectează aproximativ 25% dintre gospodăriile din România.

În prezent, 93% dintre localitățile din mediul rural nu sunt conectate la rețeaua de gaze, în condițiile în care 874 de localități se află la cel mult 10 kilometri de rețea și doar conectarea acestor localități ar crește consumul anual cu aproximativ 700.000 de metri cubi, raportat la consumul mediu anual din mediul rural raportat de INS. De asemenea, studiul evidențiază costul anual redus al gazelor naturale în comparație cu lemnul; costul mediu anual pentru asigurarea confortului termic într-o gospodărie medie cu ajutorul gazului este doar cu 10% mai mare decât costul mediu pentru încălzire cu lemne. Dar, pentru ca eventualele resurse suplimentare de gaze naturale să aibă un impact pozitiv asupra consumatorului final este necesară intervenția printr-un set integrat de politici publice, după cum arată și opiniile exprimate de panelul de experți care a fost consultat pentru acest studiu.

Studiul evidențiază rolul semnificativ al gazelor naturale în mixul energetic al viitorului prin comparație directă cu Strategie Energetică a României 2018-2030. Varianta 2018 a Strategiei Energetice Naționale face referire la un Program Național de Gaze care ar urma să vina în întâmpinarea extinderii rețelei de gaze naturale în mediul rural, inclusiv ca un răspuns la problematica sărăciei energetice. Calculele efectuate în baza datelor statistice cu privire la costurile cu energia pentru consumatorii finali, dar și a datelor privitoare la acoperirea rețelei de gaze naturale, indică multe oportunități ca gazul să fie nu numai un combustibil de tranziție, dar și un instrument pentru combaterea sărăciei energetice. 

Tema sărăciei energetice este de mare actualitate în România, o țară cu un venit mediu pe cap de locuitor de aproape patru ori mai mic decât media europeană. Remedierea fenomenului presupune în principal măsuri de eficientizare a consumului de energie, dar și funcționarea optimă a pieței energiei, acordarea de protecție socială adecvată pentru cei mai vulnerabili consumatori precum și facilitarea accesului la energie. Raportul CSD vineîn contextul recentelor descoperiri din Marea Neagră și în primul rând din perspectiva suportabilității, dar și a impactului asupra sănătății și mediului. S-a tratat pe larg problema accesului la gaz identificându-se posibile scenarii cu privire la extinderea rețelei de distribuție și facilitării racordării gospodăriilor fără acces în condiții de eficiență economică. Nu în ultimul rând, au fost suspuse analizei și diferențele de cost în ceea ce privește încălzirea locuinței cu ajutorul diverselor forme de combustibil, din perspectiva unui necesar de căldură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel