Treptat, posibilitatea comercializării fuziunii nucleare devine din tot mai reală. O etapă esențială a fost trecută recent, odată cu fondurile alocate Universității din Kentucky pentru dezvoltarea de materiale capabile să suporte temperaturi extreme și radiații intense.
Acest proiect este susținut de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Energie (ARPA-E), parte a Departamentului Energiei al SUA, care a și plătit cele 2,3 milioane de dolari.
Soluția: un aliaj ultra-rezistent
„Cercetarea în domeniul materialelor este de o importanță crucială (...), iar acest proiect este un exemplu evident în acest sens”, a declarat John Balk, director de Cercetări prioritare și Știința materialelor de la Universitatea din Kentucky.
În prezent, nu există materiale care să reziste pe termen lung la condițiile extreme dintr-un reactor de fuziune, ceea ce reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea comercializării acestei tehnologii.
Echipa de cercetători a încercat să dezvolte o clasă de materiale capabile să acopere pereții interiori ai reactoarelor, aceștia intrând direct în contact cu plasma. Potrivit Interesting Engineering, oamenii de știință au explorat diferite compoziții de aliaje pentru a îmbunătăți rezistența acestei bariere esențiale.
Un aliaj inovator pentru reactoarele viitorului
Materialul propus este un aliaj pe bază de tungsten – un metal foarte rezistent la căldură, dar fragil – combinat cu crom și tantal.
Pentru o performanță și mai mare, cercetătorii iau în considerare adăugarea de ceramică cu conductivitate termică ridicată, ceea ce ar permite disiparea mai eficientă a deteriorărilor cauzate de radiații. Acest proces ar îmbunătăți semnificativ durabilitatea pereților reactorului.
Proiectul Universității din Kentucky reprezintă un progres semnificativ în depășirea obstacolelor tehnologice ale fuziunii. Beth Guiton, profesor de știința materialelor, subliniază rolul esențial al inteligenței artificiale și al învățării automate (machine learning) în această cercetare.
În total, agenția finanțează 13 proiecte similare, cu un buget global de 30 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pentru prima dată în lume,...
Președintele Rezervei Federale...
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.