A primit 11.000 de ani închisoare pentru că a fugit cu 2 miliarde $
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
După gratii
După gratii
Suspectat că, în 2021, a fugit din Turcia cu active în valoare de două miliarde de dolari aparținând unui număr de aproape 400.000 de utilizatori, Faruk Fatih Özer a fost arestat anul trecut în Albania.

O pedeapsă fluviu. Judecat pentru fraudă cu alți inculpați, fondatorul platformei de criptomonede Thodex, Faruk Fatih Özer, a fost condamnat la... 11.196 de ani, 10 luni și 15 zile de închisoare, de Înalta Curte Penală din Istanbul, pentru „crearea, gestionarea și apartenența la o organizație”, „fraudă calificată” și „spălare de valori imobiliare”. Dintr-un total de 21 de acuzați, 16 au fost achitați.

Mesaj misterios

În avizul emis de instanța de judecată, procurorul a amintit că principalul obiectiv al întreprinderii a fost acela de a înșela mai multe persoane prin atragere de clienți și bani. Compania derulase o campanie publicitară de anvergură pentru a atrage investitori, promițând, printre altele, că va oferi mașini de lux unora dintre aceștia. În urmă cu doi ani, Thodex și-a suspendat activitățile pe 21 aprilie 2021, după ce a postat un mesaj misterios care anunța că are nevoie de o pauză de cinci zile pentru a procesa o investiție externă nespecificată.

Arestat în Albania

Din 2021, Faruk Fatih Özer a fost suspectat că a fugit din Turcia cu două miliarde de dolari în active aparținând a aproape 400.000 de utilizatori. A fost căutat inclusiv prin Interpol, înainte de a fi arestat anul trecut în Albania, apoi extrădat în Turcia în aprilie anul trecut. În anunț, s-a precizat, de asemenea, că Faruk Fatih Özer și complicii lui au acționat încă de la început cu intenție frauduloasă. Și că Thodex era o organizație criminală.

Nu este singurul caz

Dacă pedeapsa cu închisoarea pronunțată poate fi surprinzătoare prin gravitatea ei, aceste condamnări nu sunt rare în Turcia: în 2016, politicianul Fethullah Gülen, o figură proeminentă a opoziției, a fost condamnat la 1.900 de ani de închisoare pentru că „a încercat să distrugă ordinea constituțională prin forță”, pentru că ”a format și condus un grup terorist armat”. Cel mai recent caz de acest gen s-a consumat în 2022, când Adnan Oktar, un guru, a fost condamnat pentru o serie de infracțiuni,  inclusiv pentru agresiune sexuală, la peste 8.600 de ani de închisoare.​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel