Aberația despre pensii, lucru "păcătos" în PNRR. Dumitru Costin, tranșant: România şi-a dat cu barosul în cap! Au făcut o NEBUNIE, inconştienţi

Autor: Giorgiana Croitoru
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels @Mart Production / @Andrea Piacquadio
Foto: Pexels @Mart Production / @Andrea Piacquadio
Dumitru Costin, de la Blocul Naţional Sindical (BNS) a făcut dezvăluiri despre pensii și vârsta de pensionare. 

Zilele trecute, într-un interviu exclusiv pentru DC Business, Marius Budăi arăta greșeala colosală despre pensii făcută în PNRR, iar acum, la câteva zile distanța, liderii PNL i-ar cere demisia ministrului Muncii.

Într-un interviu pentru Dc News, în emisiunea "Ce se întâmplă", Dumitru Costin de la BNS a făcut referire la legea pensiilor din PNRR, un subiect care a stârnit controverse în ultimele zile.

Potrivit lui, Comisia Europeană a avertizat România să-şi rezolve problemele legate de sustenabilitatea sistemului de pensii. Mai mult, făcând referire la vârsta de pensionare și impactul bugetar asupra PIB-ului pe care l-ar putea avea creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani, Dumitru Costin a spus că "ne aşteaptă ani grei".

Dumitru Costin, despre plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, în PNRR, până în 2070: România şi-a dat singură cu barosul în cap!

 

"E o nebunie ce au făcut! Cei care şi-au asumat această nebunie au fost... nu găsesc termenul potrivit. Nu ştiu, inconştienţi, sunt de pe altă planetă, habarnişti.

PNRR este rezultatul unor decizii politice luat la nivel de Bruxelles. Comisia a introdus de ani de zile un mecanism de monitorizare pentru economiile statelor membre ale UE, numit semestrul european.

De două ori pe an, ei ieşeau şi spuneau: Germania, ai următoarele probleme. Îţi recomandăm să le repari pentru că există riscul să...

La fel şi pentru România.... nimeni  nu a scăpat de această evaluare şi acest filtru! Ce s-a constatat în timp? Fiind recomandări, statele membre driblau asta. România era campioană la minciuni, răspundea în răspăr sau minţea.

Acum, pe noul cadru financiar multianual, ţinând cont de faptul că a apărut şi criza pandemică, şefii de state şi guverne de la nivel european au decis să aloce suplimentar peste 300 miliarde de euro, prin care să finanţeze efectiv aceste reforme şi să le aibă sub control. 

Aici, Comisia Europeană a zis: România, pe analiza de ţară pe care ţi-o fac, una din vulnerabilităţi este sustenabilitatea sistemului public de pensii. Vino cu soluţiile tale. Ai un risc, o boală, rezolv-o.

Atunci, geniile româneşti au venit cu aceste angajamente de reforme. S-a atras atenţia că după ce trece criza pandemică şi cea economică, fiecare stat trebuie să reducă cheltuielile excesive. Avem obligaţii şi pentru reducerea deficitului bugetar", a declarat Dumitru Costin, la DC NEWS. 

Aberația din legea 127. E unul dintre cele mai păcătoase lucruri

 

"România şi-a dat singură cu barosul în cap! Pe deciziile publice deja adoptate anul acesta, cheltuiala cu pensiile este de 9,2%. Suntem foarte aproape de ţintă... nu mai avem unde să ne ducem!

Din cei 9,2%, 7,3% reprezintă pensia publică, legea 127, Casa Naţională de Pensii. Pe lângă aceştia, 1,1% din PIB reprezintă efectul creşterii accelerate a pensiei minime. Că trebuie respectată legea. Acest element e unul dintre cele mai păcătoase lucruri, pentru că distruge principiul contributivităţii.

Asta înseamnă că dacă lucrăm 35 de ani şi plătim contribuţii la nivelul salariului mediu, vom ajunge să ieşim la pensie cu aceeaşi pensie minimă cu ăla care a plătit 15 ani la salariul minim pe economie. Este o aberaţie în legea 127. Pensiile speciale reprezintă doar 0,8% din total", a completat el.

Dumitru Costin despre vârsta de pensionare și impactul asupra PIB

 

"Am făcut nişte simulări, nişte evaluări şi lucrurile arată astfel: dacă s-ar creşte vârsta de pensionare corelativ cu creşterea speranţei de viaţă, gradual, impactul pe cheltuiala fondului public de pensii ar fi de doar 1%.

Al doilea element care ajută este creşterea ratei de ocupare. Asta înseamnă să avem mai mulţi angajaţi în piaţa muncii decât pensionari. Dacă am creşte rata de ocupare cu 10% asta ar însemna mai mult de 500.000 de locuri de muncă noi de la an la an. Impactul ar fi doar de 1%.

În acest context, România va ajunge, din cauza valului uriaş de pensionări, la limită de vârstă la o cheltuială de 14,3% din PIB.

Deci şi dacă facem eforturi cu creşterea vârstei de pensionare şi rata de ocupare tot rămânem undeva, să zicem, la 12% din PIB, în niciun caz la 9,4% (...) Ne aşteaptă ani grei, în care va avea loc o explozie a numărului de pensionari", a mai spus Dumitru Costin, de la BNS. 

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Stop oricăror operațiuni / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Dificil
Bursă / Foto: Freepik
Lingouri de aur

Aurul pus în genunchi de haosul de pe piețele mondiale

Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul...

Eric Demuth, CEO BitPanda
Casa de pensii / Foto: Arhivă

Ai lucrat în CAP cu contract? Decizia care schimbă tot

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat o problemă...

Contor electric
Panouri fotovoltaice
Un dezastru / FOTO: Unsplash
Dolar, yuan / FOTO: Unsplash

Dolarul, yuanul, alte monedele asiatice, în cădere liberă

Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...

Discuții / FOTO: Freepik
Monedă / FOTO: BNR
Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik

pixel