Aberația despre pensii, lucru "păcătos" în PNRR. Dumitru Costin, tranșant: România şi-a dat cu barosul în cap! Au făcut o NEBUNIE, inconştienţi
Autor: Giorgiana Croitoru | 04 feb 2022, 14:42
Foto: Pexels @Mart Production / @Andrea Piacquadio
Foto: Pexels @Mart Production / @Andrea Piacquadio
Dumitru Costin, de la Blocul Naţional Sindical (BNS) a făcut dezvăluiri despre pensii și vârsta de pensionare. 

Zilele trecute, într-un interviu exclusiv pentru DC Business, Marius Budăi arăta greșeala colosală despre pensii făcută în PNRR, iar acum, la câteva zile distanța, liderii PNL i-ar cere demisia ministrului Muncii.

Într-un interviu pentru Dc News, în emisiunea "Ce se întâmplă", Dumitru Costin de la BNS a făcut referire la legea pensiilor din PNRR, un subiect care a stârnit controverse în ultimele zile.

Potrivit lui, Comisia Europeană a avertizat România să-şi rezolve problemele legate de sustenabilitatea sistemului de pensii. Mai mult, făcând referire la vârsta de pensionare și impactul bugetar asupra PIB-ului pe care l-ar putea avea creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani, Dumitru Costin a spus că "ne aşteaptă ani grei".

Dumitru Costin, despre plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, în PNRR, până în 2070: România şi-a dat singură cu barosul în cap!

 

"E o nebunie ce au făcut! Cei care şi-au asumat această nebunie au fost... nu găsesc termenul potrivit. Nu ştiu, inconştienţi, sunt de pe altă planetă, habarnişti.

PNRR este rezultatul unor decizii politice luat la nivel de Bruxelles. Comisia a introdus de ani de zile un mecanism de monitorizare pentru economiile statelor membre ale UE, numit semestrul european.

De două ori pe an, ei ieşeau şi spuneau: Germania, ai următoarele probleme. Îţi recomandăm să le repari pentru că există riscul să...

La fel şi pentru România.... nimeni  nu a scăpat de această evaluare şi acest filtru! Ce s-a constatat în timp? Fiind recomandări, statele membre driblau asta. România era campioană la minciuni, răspundea în răspăr sau minţea.

Acum, pe noul cadru financiar multianual, ţinând cont de faptul că a apărut şi criza pandemică, şefii de state şi guverne de la nivel european au decis să aloce suplimentar peste 300 miliarde de euro, prin care să finanţeze efectiv aceste reforme şi să le aibă sub control. 

Aici, Comisia Europeană a zis: România, pe analiza de ţară pe care ţi-o fac, una din vulnerabilităţi este sustenabilitatea sistemului public de pensii. Vino cu soluţiile tale. Ai un risc, o boală, rezolv-o.

Atunci, geniile româneşti au venit cu aceste angajamente de reforme. S-a atras atenţia că după ce trece criza pandemică şi cea economică, fiecare stat trebuie să reducă cheltuielile excesive. Avem obligaţii şi pentru reducerea deficitului bugetar", a declarat Dumitru Costin, la DC NEWS. 

Aberația din legea 127. E unul dintre cele mai păcătoase lucruri

 

"România şi-a dat singură cu barosul în cap! Pe deciziile publice deja adoptate anul acesta, cheltuiala cu pensiile este de 9,2%. Suntem foarte aproape de ţintă... nu mai avem unde să ne ducem!

Din cei 9,2%, 7,3% reprezintă pensia publică, legea 127, Casa Naţională de Pensii. Pe lângă aceştia, 1,1% din PIB reprezintă efectul creşterii accelerate a pensiei minime. Că trebuie respectată legea. Acest element e unul dintre cele mai păcătoase lucruri, pentru că distruge principiul contributivităţii.

Asta înseamnă că dacă lucrăm 35 de ani şi plătim contribuţii la nivelul salariului mediu, vom ajunge să ieşim la pensie cu aceeaşi pensie minimă cu ăla care a plătit 15 ani la salariul minim pe economie. Este o aberaţie în legea 127. Pensiile speciale reprezintă doar 0,8% din total", a completat el.

Dumitru Costin despre vârsta de pensionare și impactul asupra PIB

 

"Am făcut nişte simulări, nişte evaluări şi lucrurile arată astfel: dacă s-ar creşte vârsta de pensionare corelativ cu creşterea speranţei de viaţă, gradual, impactul pe cheltuiala fondului public de pensii ar fi de doar 1%.

Al doilea element care ajută este creşterea ratei de ocupare. Asta înseamnă să avem mai mulţi angajaţi în piaţa muncii decât pensionari. Dacă am creşte rata de ocupare cu 10% asta ar însemna mai mult de 500.000 de locuri de muncă noi de la an la an. Impactul ar fi doar de 1%.

În acest context, România va ajunge, din cauza valului uriaş de pensionări, la limită de vârstă la o cheltuială de 14,3% din PIB.

Deci şi dacă facem eforturi cu creşterea vârstei de pensionare şi rata de ocupare tot rămânem undeva, să zicem, la 12% din PIB, în niciun caz la 9,4% (...) Ne aşteaptă ani grei, în care va avea loc o explozie a numărului de pensionari", a mai spus Dumitru Costin, de la BNS. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe