Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Printre cei care caută să stea la adăpost de biciul sancțiunilor occidentale se numără și Roman Abramovici, oligarhul rus care este și proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea.
Deși nu se știe unde se află în prezent miliardarul rus, în ultimele săptămâni acesta a fost în căutarea unei case în Palm Jumeirah din Dubai, o insulă artificială în formă de palmier, presărată cu reședințe de lux, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, scrie Bloomberg.
Interesul magnatului pentru emirat este cel mai recent semn al modului în care tot mai mulți ruși se îndreaptă spre orașul-stat, în timp ce alte state care erau anterior preferate îi sancționează.
Avocații oamenilor de afaceri ruși spun că unii dintre ei încearcă să-și mute activele în Emiratele Arabe Unite, din care face parte și Dubai. Site-urile de monitorizare a zborurilor au identificat avioane aparținând unor magnați ruși, inclusiv cel al lui Abramovici, care au ajuns în oraș, deși nu se știe cine se afla de fapt la bord. Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, lucru pe care însă Emiratele Arabe Unite nu îl face.
Emiratele Arabe Unite au adoptat o poziție politică atentă, menită să mențină legăturile cu Rusia, surprinzând oficialii occidentali. La sfârșitul lunii februarie, statul din Golf s-a abținut în cazul unei rezoluții conduse de SUA pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina în Consiliul de Securitate al ONU, afirmând că rezultatul votului era o concluzie previzibilă.
În timp ce superiahturile, proprietățile și avioanele despre care se crede că au legături cu Kremlinul sunt confiscate în întreaga Europă, zborurile directe continuă să existe între Moscova și Dubai, unde nu se aplică sancțiuni.
Dubai, paradis fiscal?
"În Dubai există o veche zicală care spune: când regiunea se descurcă bine, noi ne descurcăm bine, dar când există o criză, ne descurcăm foarte bine", a declarat Chirag Shah, fondatorul firmei de consultanță 1 International FinCentre Associates, care a fost anterior director de strategie și de dezvoltare a afacerilor în zona financiară liberă din Dubai, vorbind pe larg despre capacitatea orașului de a naviga prin convulsiile globale, de la războaie, la politică și până la pandemia de coronavirus.
Dar indignarea provocată de acțiunile președintelui rus Vladimir Putin atrage, de asemenea, o atenție nedorită asupra politicii ușilor deschise pe care Dubai-ul o practică.
Chiar și înainte de războiul din Ucraina, EAU au fost în centrul atenției din cauza fluxurilor sale internaționale de bani. La începutul acestei luni, Grupul de Acțiune Financiară Internațională a plasat țara pe lista sa gri, ceea ce înseamnă că se numără printre jurisdicții, precum Panama și Sudanul de Sud, despre care GAFI spune că nu fac suficient pentru a contracara fluxurile de bani murdari.
Acum, banii care curg dinspre Moscova i-au făcut pe unii oficiali ai Trezoreriei SUA să fie îngrijorați de faptul că CIPS - sistemul chinezesc de plăți transfrontaliere în yuani, văzut ca un potențial rival al sistemului global de mesagerie pentru tranzacții SWIFT - s-ar putea transforma într-un vehicul cheie pentru ruși, care să își direcționeze banii către EAU folosind yuanul chinezesc offshore pentru a ocoli sancțiunile americane, au declarat persoane familiare cu această chestiune.
Însă guvernul Emiratelor Arabe Unite spune că a făcut progrese semnificative în consolidarea reglementării intrărilor financiare.
Dubai, refugiu pentru rușii bogați
Dubai este deja o destinație preferată de mulți ruși, atrăgând zeci de mii de turiști ruși în fiecare lună. Înghețata rusească este de vânzare în popularul complex La Mer, situat pe plaja din oraș. Delicii precum smântâna și brânza de vaci în stil rusesc sunt disponibile în unele magazine alimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...