Ajutoare de stat mai mari pentru firme! Până la 75% sprijin în aceste regiuni
Guvernul României urmează să...
Astfel angajații din acest domeniu, se pot trezi cu salarii care fluctuează de la o lună la alta cu sume semnificative deoarece, anumite companii trebuie să aplice ”pe sărite” taxele salariale reduse.
Cu un astfel de inconvenient se confruntă deja unele firme din domeniul agroalimentar. Avocatnet vorbește despre o simulare făcută de PwC România care arată că, pentru un salariu de 9.000 de lei brut, diferența la suma netă primită de un angajat din aceste industrii poate varia cu peste 1.800 de lei.
Mai precis, este vorba de unele modificări introduse vara trecută prin OG 16/2022. Condiția potrivit căreia firmele trebuie să obțină o cifră de afaceri de cel puțin 80% din domeniul construcțiilor, pentru a aplica taxele salariale reduse, a fost schimbată semnificativ.
Pe regulile vechi, determinarea procentului de 80% se făcea, pentru firmele deja existente la începutul anului curent, în baza cifrei de afaceri din anul anterior. Însă acum, executivul a schimbat regula astfel încât, pentru aceste firme, să conteze numai cifra de afaceri din anul curent. Consecința este că cei care desfășoară și activități în alte domenii se pot trezi că facilitățile fiscale le sunt accesibile „pe sărite”. Automat, asta se traduce în salarii nete fluctuante pentru angajați, situație care deja se aplica în domeniul agroalimentar de la momentul apariției Legii 135/2022.
„Anterior, această cifră de afaceri se calcula pentru anul anterior - îți făceai calculele pentru anul trecut, știai unde ești și puteai să aplici facilitățile pentru tot anul în curs, fără să mai stai să faci calcule, să ai variații, să poți să aplici sau să nu poți să aplici... Pentru că această cifră de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, poate exista o fluctuație - poate în domeniul construcțiilor nu este atât de mare, dar în sectorul agricol poate fi de impact această fluctuație. Pentru că poate aduce angajatorul într-o situație în care, într-o anumită lună, să aplice facilitățile, iar în luna viitoare să nu mai poată aplica facilitățile, astfel încât angajatul trebuie să înțeleagă de ce luna trecută a primit mai mult și luna aceasta nu”, a conchis expertul Irina Nuțescu, Senior Manager la PwC România.
Expertul a exemplificat astfel: Pentru un salariat cu un venit brut de 9.000 de lei pe lună, venitul net cu facilități fiscale este de 7.088 de lei, pe când venitul net fără facilități fiscale este de 5.265 de lei. Diferența este de 1.823 de lei.
De remarcat ca aceasta a fost una dintre problemele inițiale ale facilităților din domeniul construcțiilor, pe care Guvernul o corectase după câteva luni din 2019.
Taxele salariale reduse în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar sunt scutirea de impozit pe venit, scutirea de contribuția la sănătate, o cotă redusă a contribuției la pensii și o cotă redusă a contribuției pentru muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul României urmează să...
Contribuabilii trebuie să...
Fabricanții europeni trimit în...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...