Este vorba despre un proiect de lege care îmbunătățește legislația privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Una dintre aceste modificări este aceea că se instiuie dreptul persoanelor cu dizabilități de a lucra mai puțin de opt ore pe zi, cu menținerea salariului pentru programul normal de lucru. În prezent, legea stabilește posibilitatea reducerii timpului de lucru pentru persoanele cu dizabilități, dar nu și menținerea salariului la nivelul celui pentru program normal de lucru.
Astfel, în Legea 448/2006 va fi introdusă “posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, cu menținerea veniturilor salariale, la recomandarea comisiei de evaluare de reducere a timpului zilnic de muncă”, după cum apare în proiectul legislativ de la Ministerul Muncii.
Programul de lucru se va putea reduce cu cel mult patru ore, în cazul handicapului grav, și cu cel mult două ore, în cazul handicapului accentuat.
Legea 448/2006 stabilește acum “posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, în condițiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens”.
În plus, vor fi introduse în legislația privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevederi legate de finanțarea salariului persoanelor ce vor beneficia de program redus de lucru, dar și de salariu întreg.
Concret, finanțarea salariului în cazul persoanelor cu dizabilități ce beneficiază de program redus de lucru va fi suportată astfel:
- numărul de ore recomandat de comisia de evaluare pentru prestarea muncii - din fondul de salarii al angajatorului;
- numărul de ore rezultat ca diferență dintre programul normal de lucru de opt ore pe zi și numărul de ore recomandat de comisia de evaluare pentru prestarea muncii - de la bugetul de stat, din sumele colectate de la autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele juridice cu peste 50 de angajați, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap.
Potrivit legii, instituțiile publice și firmele publice ori private care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați sau pot opta pentru una dintre următoarele obligații:
- să plătească, lunar, către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
- să plătească, lunar, către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la anteriorul punct să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/ sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.
Citește și:
Certificatul de handicap. Reguli noi pentru bolnavii de cancer și cei cu transplant
Un proiect de ordin, care se află pus în consultare publică de către Ministerul Muncii, ar urma să modifice criteriile prin care se acordă certificatul de handicap.
Ordinul de ministru, aflat în consultare până pe 9 noiembrie 2022, modifică și completează anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.
Marius Budăi a explicat că legislația actuală stabilește încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.
"În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice pentru o perioada de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament", a explicat Marius Budai.
Bolnavii de cancer
Noua modificare prevede că pentru anumite forme de cancer pentru stadiile I, II și III în curs de terapie se va acorda certificat de handicap accentuat pentru o perioadă de 24 de luni de la diagnosticare și inițierea terapiei specifice, arată Avocatnet. Formele cu evoluție favorabilă sub tratament vor fi încadrate în grad mediul de handicap pentru o perioadă de supraveghere de cinci ani.
Pentru cancerele de stadiul IV în curs de terapie oncologică/ în afara resurselor terapeutice / îngrijiri paleative se va da certificat de handicap grav, iar în funcție de gradul de autonomie a persoanei se va stabilit dacă este necesar și un asistent personal.
Modificare mai prevede și că pentru neoplaziile ireversibile sub tratament se va stabili un termen de valabilitate permanent a încadrării în grad de handicap.
Proiectul de ordin vizează și afecțiuni precum tumorile maligne ale ochiului, ale aparatului auditiv, ale laringelui, ale cordului, renale și ale vezicii urinare, urogenitale, cerebrale, ale pielii neoplasmele vaselor sanguine, cancerul bronho-pulmonar și cancerul tiroidian. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...